John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stapt op in oktober. Dat melden Amerikaanse media.

Boehner zit het Huis voor sinds 2011. Volgens The LA Times is het de job die hij altijd gewild heeft.

Volgens The Guardian zou het ontslag gemotiveerd zijn

Maar hij vond nooit aansluiting bij de nieuwe generatie conservatieven - verenigd in de Tea Party - die de Republikeinen aan de meerderheid hielpen tijdens Democratisch president Barack Obama's eerste termijn.

Dat verzwakte zijn positie omdat hij zo moeilijk als deal-makerkon optreden die er wetsvoorstellen doorkreeg. The LA Times zegt dat hij daarvoor meermaals een beroep moest doen op Democratische verkozenen, wat hem nog meer verzwakte in de ogen van zijn partijgenoten. Tel daarbij dat zijn Huis zich van crisis naar crisis sleepte.

John Boehner (L) en Barack Obama. , REUTERS
John Boehner (L) en Barack Obama. © REUTERS

Zijn radicale achterban had hem pas nog duidelijk gemaakt dat zij niet nog meer compromissen met president Obama zouden aanvaarden. Ze dreigden met een stemming over zijn voorzitterschap.

Het Huis van Afgevaardigden staat overigens opnieuw voor een mogelijke shut down: een bevriezing van de overheidsuitgaven omdat het schuldenplafond bereikt is.

'Overwinning voor de onredelijken'

The Guardian schrijft dat gematigde Republikeinen dit als een nederlaag zien. Peter King, afgevaardigde uit New York: 'Voor mij is dit een overwinning voor de crazies (de onredelijken, red.)'

Boehner zei bij zijn aankondiging dat hij niet 'het probleem' wil zijn in tijden waarin de conservatieve partij achterhoudegevechten voert.

'Dit is een overwinning voor de crazies'

In de VS is de rol van de voorzitter - de speaker - van het Huis een stuk politieker dan bij ons. De voorzitter is erg machtig, en is na de vice-president de eerste in rij om de president op te volgen. De speaker bepaalt de parlementaire strategie van zijn partij. Boehner was volgens The Guardian de voornaamste tegenstander van Obama in Washington.

Boehner zit het Huis voor sinds 2011. Volgens The LA Times is het de job die hij altijd gewild heeft. Volgens The Guardian zou het ontslag gemotiveerd zijn Maar hij vond nooit aansluiting bij de nieuwe generatie conservatieven - verenigd in de Tea Party - die de Republikeinen aan de meerderheid hielpen tijdens Democratisch president Barack Obama's eerste termijn. Dat verzwakte zijn positie omdat hij zo moeilijk als deal-makerkon optreden die er wetsvoorstellen doorkreeg. The LA Times zegt dat hij daarvoor meermaals een beroep moest doen op Democratische verkozenen, wat hem nog meer verzwakte in de ogen van zijn partijgenoten. Tel daarbij dat zijn Huis zich van crisis naar crisis sleepte.Zijn radicale achterban had hem pas nog duidelijk gemaakt dat zij niet nog meer compromissen met president Obama zouden aanvaarden. Ze dreigden met een stemming over zijn voorzitterschap. Het Huis van Afgevaardigden staat overigens opnieuw voor een mogelijke shut down: een bevriezing van de overheidsuitgaven omdat het schuldenplafond bereikt is. The Guardian schrijft dat gematigde Republikeinen dit als een nederlaag zien. Peter King, afgevaardigde uit New York: 'Voor mij is dit een overwinning voor de crazies (de onredelijken, red.)'Boehner zei bij zijn aankondiging dat hij niet 'het probleem' wil zijn in tijden waarin de conservatieve partij achterhoudegevechten voert. In de VS is de rol van de voorzitter - de speaker - van het Huis een stuk politieker dan bij ons. De voorzitter is erg machtig, en is na de vice-president de eerste in rij om de president op te volgen. De speaker bepaalt de parlementaire strategie van zijn partij. Boehner was volgens The Guardian de voornaamste tegenstander van Obama in Washington.