Een gênante situatie voor de president van Azerbeidzjan. Nog voor de verkiezingen moesten worden gehouden, maakte hij de uitslag al bekend, schrijft The Washington Post.

Azerbeidzjan heeft niet meteen de reputatie van de meest eerlijke verkiezingen te organiseren. De autoriteiten wilden hun geloofwaardigheid in de verf zetten en lanceerden daarom een mobiele app waarmee de bevolking het stemproces tijdens de verkiezingsdag kon volgen. Er ging echter iets mis en de uitslag kwam te vroeg online. De zittende president had gewonnen met 72,26 procent van de stemmen, opvallend want de stembussen waren nog niet geopend.

De resultaten werden vlug offline gehaald en de officiële instanties reageerden dat het om een technische fout ging. Door 'een misverstand' zou de uitslag van 2008 per ongeluk de wereld zijn ingestuurd. Internationale waarnemers twijfelen sterk aan het verhaal omdat de kandidaten van dit jaar op het lijstje stonden.

Vader op zoon

Een dag later trokken de Azerbeidzjanen naar de stembus en met 80 procent van de stemmen geteld zou huidig president Ilham Alijev bijna 85 procent van de stemmen hebben gekregen, klinkt het.

Alijev, die het presidentschap tien jaar geleden van zijn vader overnam, 'won' in 2003 met 76,84 procent van de stemmen en in 2008 met maar liefst met 87 procent.

Een gênante situatie voor de president van Azerbeidzjan. Nog voor de verkiezingen moesten worden gehouden, maakte hij de uitslag al bekend, schrijft The Washington Post.Azerbeidzjan heeft niet meteen de reputatie van de meest eerlijke verkiezingen te organiseren. De autoriteiten wilden hun geloofwaardigheid in de verf zetten en lanceerden daarom een mobiele app waarmee de bevolking het stemproces tijdens de verkiezingsdag kon volgen. Er ging echter iets mis en de uitslag kwam te vroeg online. De zittende president had gewonnen met 72,26 procent van de stemmen, opvallend want de stembussen waren nog niet geopend. De resultaten werden vlug offline gehaald en de officiële instanties reageerden dat het om een technische fout ging. Door 'een misverstand' zou de uitslag van 2008 per ongeluk de wereld zijn ingestuurd. Internationale waarnemers twijfelen sterk aan het verhaal omdat de kandidaten van dit jaar op het lijstje stonden. Een dag later trokken de Azerbeidzjanen naar de stembus en met 80 procent van de stemmen geteld zou huidig president Ilham Alijev bijna 85 procent van de stemmen hebben gekregen, klinkt het.Alijev, die het presidentschap tien jaar geleden van zijn vader overnam, 'won' in 2003 met 76,84 procent van de stemmen en in 2008 met maar liefst met 87 procent.