De wapens werden alle bij één handelaar gekocht, door de 26-jarige schutter, Chris Harper Mercer, zelf, of door naaste familieleden. Er was ooit een veertiende wapen maar dat had Harper ingeruild.

Bij zijn aanslag in het Umpqua Community College droeg hij een kogelvrije vest, en hij had nog vijf laders over toen hijzelf werd gedood.

Vooral omdat nu aannemelijk wordt dat de man zware psychische problemen had, is het gemak waarmee hij helemaal wettelijk aan wapens kwam een extra argument voor degenen die de wapenwetten willen verstrengen, en de verkoop aan een grondiger achtergrondcontrole willen koppelen.

De man wordt door de politie omschreven als "vervreemd", met een specifieke afkeer van georganiseerde religie, maar met een voorliefde voor het Iers Republikeins leger. Onderzoekers bestuderen nagelaten geschriften waarin de schutter zichzelf zou beschrijven als kwaad en depressief, met gekrenkte eigenwaarde. Op een datingsite klonk hij helemaal niet zo extreem. Hij noemde zich 'niet godsdienstig maar wel spiritueel', 'conservatief', 'van gemengd ras', een liefhebber van punkmuziek.

'Christenen geviseerd'

Hij woonde volgens Amerikaanse kranten in bij zijn moeder. In mails toonde hij vaak een ijzeren kruis, maar of dat op een liefde voor punk of heavy metal wijst, dan wel op extreemrechtse sympathieën is op dit moment onduidelijk.

Onderzoekers weigeren te bevestigen wat door minstens één getuige is geopperd: dat hij specifiek christenen viseerde. "De schutter plaatste de mensen op één lijn, en vroeg hen of ze christen waren. Als ze ja zegden, schoot hij hen in het hoofd. Als ze neen zegden of geen antwoord gaven, schoot hij en in de benen", sms-te een aanwezige naar de Rosenburg Beacon News.

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush krijgt intussen enige kritiek omdat hij in reactie op het gebeuren tijdens een toespraak in South Carolina verklaarde: "Stuff happens", een wat propere versie van "shit happens", slechte dingen gebeuren nu eenmaal. "Stuff happens" was ook de uitdrukking waarmee minister van Defensie Donald Rumsfeld reageerde, ruim tien jaar geleden, toen bleek dat de net 'bevrijde' Irakezen aan het plunderen sloegen en onder meer met duizenden jaren oude kunstschatten aan de haal gingen.

Jeb preciseerde dat hij tegen strengere wapenwetten is, en vroeg later: "Dingen gebeuren de hele tijd. Is dat beter? Dingen?" Na de aanslag in juni tegen een zwarte kerk in Charleston, South Carolina, had Jeb ook al in twijfel getrokken of het om een haatmisdrijf ging. Ook toen had hij zich tegen een verstrenging van de wapenwetten uitgesproken.

De wapens werden alle bij één handelaar gekocht, door de 26-jarige schutter, Chris Harper Mercer, zelf, of door naaste familieleden. Er was ooit een veertiende wapen maar dat had Harper ingeruild.Bij zijn aanslag in het Umpqua Community College droeg hij een kogelvrije vest, en hij had nog vijf laders over toen hijzelf werd gedood.Vooral omdat nu aannemelijk wordt dat de man zware psychische problemen had, is het gemak waarmee hij helemaal wettelijk aan wapens kwam een extra argument voor degenen die de wapenwetten willen verstrengen, en de verkoop aan een grondiger achtergrondcontrole willen koppelen.De man wordt door de politie omschreven als "vervreemd", met een specifieke afkeer van georganiseerde religie, maar met een voorliefde voor het Iers Republikeins leger. Onderzoekers bestuderen nagelaten geschriften waarin de schutter zichzelf zou beschrijven als kwaad en depressief, met gekrenkte eigenwaarde. Op een datingsite klonk hij helemaal niet zo extreem. Hij noemde zich 'niet godsdienstig maar wel spiritueel', 'conservatief', 'van gemengd ras', een liefhebber van punkmuziek. Hij woonde volgens Amerikaanse kranten in bij zijn moeder. In mails toonde hij vaak een ijzeren kruis, maar of dat op een liefde voor punk of heavy metal wijst, dan wel op extreemrechtse sympathieën is op dit moment onduidelijk.Onderzoekers weigeren te bevestigen wat door minstens één getuige is geopperd: dat hij specifiek christenen viseerde. "De schutter plaatste de mensen op één lijn, en vroeg hen of ze christen waren. Als ze ja zegden, schoot hij hen in het hoofd. Als ze neen zegden of geen antwoord gaven, schoot hij en in de benen", sms-te een aanwezige naar de Rosenburg Beacon News.De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush krijgt intussen enige kritiek omdat hij in reactie op het gebeuren tijdens een toespraak in South Carolina verklaarde: "Stuff happens", een wat propere versie van "shit happens", slechte dingen gebeuren nu eenmaal. "Stuff happens" was ook de uitdrukking waarmee minister van Defensie Donald Rumsfeld reageerde, ruim tien jaar geleden, toen bleek dat de net 'bevrijde' Irakezen aan het plunderen sloegen en onder meer met duizenden jaren oude kunstschatten aan de haal gingen.Jeb preciseerde dat hij tegen strengere wapenwetten is, en vroeg later: "Dingen gebeuren de hele tijd. Is dat beter? Dingen?" Na de aanslag in juni tegen een zwarte kerk in Charleston, South Carolina, had Jeb ook al in twijfel getrokken of het om een haatmisdrijf ging. Ook toen had hij zich tegen een verstrenging van de wapenwetten uitgesproken.