Dat blijkt uit de documenten die zijn advocaten dinsdag bij het gerecht hebben ingediend. De 25-jarige James Holmes wordt vervolgd voor niet minder dan 166 aanklachten. Tijdens een nachtelijke voorstelling van de Batmanfilm 'The Dark Knight Rises' in juli 2012 drong Holmes de bioscoopzaal binnen en opende het vuur. Daarbij vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

Mentale toestand

"De advocaten lichten het hof in dat Holmes onschuldig wens te pleiten wegens ontoerekeningsvatbaarheid", schrijft de verdediging van de jongeman. Het hof zal moeten beslissen of het aanvaardt dat de beschuldigde zijn pleidooi wijzigt.

Midden maart hadden zijn advocaten nog verklaard niet in staan te zijn schuldig of onschuldig te pleiten omwille van de mentale toestand van hun cliënt. De rechter had echter geweigerd nog langer te wachten en legde een datum voor het proces vast. Dat leidde er in de feiten toe dat Holmes onschuldig pleitte.

Executie

Het proces werd eerst op 5 augustus vastgelegd, maar die datum werd sindsdien al verschoven tot 3 februari 2014. De verdediging had een tijdlang gehoopt een akkoord te kunnen sluiten met de procureur, om zo de doodstraf te voorkomen. In april maakte de procureur echter duidelijk dat hij wel degelijk de doodstraf zou vorderen. Door ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard, zou Holmes een executie kunnen ontlopen. (Belga/VS)

Dat blijkt uit de documenten die zijn advocaten dinsdag bij het gerecht hebben ingediend. De 25-jarige James Holmes wordt vervolgd voor niet minder dan 166 aanklachten. Tijdens een nachtelijke voorstelling van de Batmanfilm 'The Dark Knight Rises' in juli 2012 drong Holmes de bioscoopzaal binnen en opende het vuur. Daarbij vielen twaalf doden en tientallen gewonden.Mentale toestand "De advocaten lichten het hof in dat Holmes onschuldig wens te pleiten wegens ontoerekeningsvatbaarheid", schrijft de verdediging van de jongeman. Het hof zal moeten beslissen of het aanvaardt dat de beschuldigde zijn pleidooi wijzigt. Midden maart hadden zijn advocaten nog verklaard niet in staan te zijn schuldig of onschuldig te pleiten omwille van de mentale toestand van hun cliënt. De rechter had echter geweigerd nog langer te wachten en legde een datum voor het proces vast. Dat leidde er in de feiten toe dat Holmes onschuldig pleitte.Executie Het proces werd eerst op 5 augustus vastgelegd, maar die datum werd sindsdien al verschoven tot 3 februari 2014. De verdediging had een tijdlang gehoopt een akkoord te kunnen sluiten met de procureur, om zo de doodstraf te voorkomen. In april maakte de procureur echter duidelijk dat hij wel degelijk de doodstraf zou vorderen. Door ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard, zou Holmes een executie kunnen ontlopen. (Belga/VS)