Bharathi Kannamma werd geboren als man maar voelt zich vrouw. Ze is de armoede en het onrecht in India beu en wil er iets aan doen, zo bericht The Guardian.

Met haar kandidatuur kan ze het eerste transgender parlementslid worden in India. Op wereldvlak zou het de tweede keer zijn dat iemand van het 'derde geslacht' zetelt in een parlement. Anna Grodzka uit Polen was de eerste, zij werd verkozen in 2011.

Een stem voor de transgendergemeenschap

"De armen worden armer en de rijken worden rijker", zegt Kannamma in een reportage van de Britse krant. Ze wil in India voor verbetering zorgen en transgender mensen daarnaast een stem geven.

"Er zijn ongeveer 15 miljoen transgenders in India. Een man heeft het recht zijn bezorgdheden uit te spreken en een vrouw heeft dat recht, wij moeten dat recht ook krijgen", verklaart ze. Haar campagne focust zich op anticorruptie, een betere levensstandaard en mensenrechten.

Op 15 april erkende het Hooggerechtshof in India het 'derde geslacht', wat als een grote sprong voorwaarts werd beschouwd. De verkiezingen, die momenteel aan de gang zijn, zijn de grootste ooit georganiseerd in India. Vanaf 16 mei worden de resultaten verwacht. (KVW)