Duizenden mensen waren zondagmiddag in het centrum van Athene bijeengekomen om te protesteren tegen het akkoord over de nieuwe naam van Macedonië. Het Griekse parlement moet de naam Noord-Macedonië binnenkort bekrachtigen.

Tot de betoging was opgeroepen door een 'strijdcomité voor de Grieksheid van Macedonië'. Honderden autocars uit het hele land, vooral uit het noorden van Griekenland, kwamen zondag in het centrum van Athene aan met duizenden betogers.

De meeste manifestanten droegen Griekse vlaggen, wat een zee van blauw en wit gaf op het Syntagmaplein voor het parlement. 'Referendum over (de naam van) Macedonië' stond op een groot spandoek. Onder de manifestanten waren enkele orthodoxe groepen.

De politie was met bijna 2.000 manschappen, drones en helikopters ter plaatse. Het stadscentrum was afgesloten voor het verkeer en de metrostations bij Syntagma waren dicht.

Politieagenten zetten eerst al de wapenstok en pepperspray in om een groep van rechtsextremisten te verhinderen tot de binnenplaats van het parlement door te dringen. De manifestanten scandeerden slogans als 'politici - verraders'. Ze gooiden met stenen en voetzoekers naar de agenten. De politie kreeg de toestand initieel snel onder controle.

Twintigtal gewonden

Later liep de betoging toch nog uit de hand: vijfentwintig politieagenten raakten gewond, deelde het Griekse ministerie van Burgerbescherming mee. Volgens het centrum voor eerste medische zorg werden minstens twee betogers in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen.

Er ontstonden schermutselingen tussen politieagenten en gemaskerde jongeren die in de betoging geïnfiltreerd waren en met projectielen naar de ordetroepen gooiden terwijl ze door de omheining van het parlement trachtten te breken. De oproerpolitie reageerde met traangas, waardoor veel betogers in de verstikkende rook uiteengedreven werden.

De relschoppers vielen dan fotografen en cameramannen aan, van wie ze het materiaal stuksloegen. En journalist zou naar het ziekenhuis gebracht zijn nadat hij volgens media door leden van de neonazipartij Gouden Dageraad was aangevallen.

Volgens de regering werden 'de incidenten uitgelokt door extremisten, leden van Gouden Dageraad die het parlement probeerden binnen te dringen'.

'Ze hebben politieagenten aangevallen met stukken hout en wapenstokken, en tientallen gewonden het ziekenhuis in geslagen', deelden de diensten van premier Alexis Tsipras mee. De politie telde 60.000 deelnemers bij het begin van de manifestatie rond de middag, de organisatoren meer dan 100.000.

Achtergrond

Het akkoord dat Athene en Skopje in juni 2018 sloten, geeft het kleine Balkanland de naam Republiek Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde de nieuwe naam tien dagen geleden goed, het Griekse parlement stemt er volgende week over.

Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.

Duizenden mensen waren zondagmiddag in het centrum van Athene bijeengekomen om te protesteren tegen het akkoord over de nieuwe naam van Macedonië. Het Griekse parlement moet de naam Noord-Macedonië binnenkort bekrachtigen.Tot de betoging was opgeroepen door een 'strijdcomité voor de Grieksheid van Macedonië'. Honderden autocars uit het hele land, vooral uit het noorden van Griekenland, kwamen zondag in het centrum van Athene aan met duizenden betogers. De meeste manifestanten droegen Griekse vlaggen, wat een zee van blauw en wit gaf op het Syntagmaplein voor het parlement. 'Referendum over (de naam van) Macedonië' stond op een groot spandoek. Onder de manifestanten waren enkele orthodoxe groepen. De politie was met bijna 2.000 manschappen, drones en helikopters ter plaatse. Het stadscentrum was afgesloten voor het verkeer en de metrostations bij Syntagma waren dicht. Politieagenten zetten eerst al de wapenstok en pepperspray in om een groep van rechtsextremisten te verhinderen tot de binnenplaats van het parlement door te dringen. De manifestanten scandeerden slogans als 'politici - verraders'. Ze gooiden met stenen en voetzoekers naar de agenten. De politie kreeg de toestand initieel snel onder controle. Later liep de betoging toch nog uit de hand: vijfentwintig politieagenten raakten gewond, deelde het Griekse ministerie van Burgerbescherming mee. Volgens het centrum voor eerste medische zorg werden minstens twee betogers in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. Er ontstonden schermutselingen tussen politieagenten en gemaskerde jongeren die in de betoging geïnfiltreerd waren en met projectielen naar de ordetroepen gooiden terwijl ze door de omheining van het parlement trachtten te breken. De oproerpolitie reageerde met traangas, waardoor veel betogers in de verstikkende rook uiteengedreven werden. De relschoppers vielen dan fotografen en cameramannen aan, van wie ze het materiaal stuksloegen. En journalist zou naar het ziekenhuis gebracht zijn nadat hij volgens media door leden van de neonazipartij Gouden Dageraad was aangevallen. Volgens de regering werden 'de incidenten uitgelokt door extremisten, leden van Gouden Dageraad die het parlement probeerden binnen te dringen'. 'Ze hebben politieagenten aangevallen met stukken hout en wapenstokken, en tientallen gewonden het ziekenhuis in geslagen', deelden de diensten van premier Alexis Tsipras mee. De politie telde 60.000 deelnemers bij het begin van de manifestatie rond de middag, de organisatoren meer dan 100.000. Het akkoord dat Athene en Skopje in juni 2018 sloten, geeft het kleine Balkanland de naam Republiek Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde de nieuwe naam tien dagen geleden goed, het Griekse parlement stemt er volgende week over. Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.