Beruchte IS-beul in Raqqa had bijnaam ‘De Belg’

De vlag van IS wappert op de ruïnes van een huis in Raqqa © Reuters

Een van de voornaamste beulen van Raqqa, het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië, was een Belg. Ook twee Belgische vrouwen zouden terreur hebben gezaaid als lid van de religieuze politie van IS, de Hisbah.

Dat zeggen twee leden van de burgerlijke raad van de stad, die ter plaatse werden geïnterviewd door journalisten van La Libre Belgique en RTL Info.

‘Ik kende een Belg. Hij noemde zichzelf Aboe Suleiman al-Belgiki. Het hakte hoofden af. Hij was met George al-Britani. Ze dwongen de inwoners aanwezig te zijn bij de executies’, zegt raadslid en advocaat Ibrahim al-Faraj.

‘De eerste keer waren het 87 executies tegelijk, dan 17, dan 5 of 6, het hing ervan af’, vertelt hij nog. De onthullingen dateren van vorige week, van bij een ontmoeting tussen de verkozenen van Raqqa en federaal parlementslid Georges Dallemagne (cdH) en de voorzitter van de vereniging voor slachtoffers van terrorisme V-Europe, Philippe Van Steenkiste.

Tot nu toe hadden de politie- of inlichtingendiensten geen weet van een deelname van Belgen aan openbare executies in Raqqa, schrijft La Libre Belgique zondag. Om de beulen te identificeren ‘moet de Belgische justitie naar hier komen’, voegde raadslid al-Faraj toe. Hetzelfde geldt voor de twee vrouwen die lid waren van de religieuze politie van IS, en ‘Amara al-Belgikia‘ en ‘Oum Issa al-Belgikia‘ genoemd werden.

Partner Content