Door een storm hebben de bergingswerken van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia twee uur vertraging opgelopen. Dat meldt de Italiaanse burgerbescherming. De operatie zou normaal gezien om 6 uur beginnen.

Het begin van de bergingswerken van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia heeft door felle onweders twee uur vertraging opgelopen. Om 8 uur zijn de bergers alsnog begonnen het gekapseisde schip recht te trekken. De autoriteiten schatten dat die operatie een halve dag in beslag zal nemen.

Bergingswerken

De bergers zijn van plan de Costa Concordia naar het vasteland te slepen om het daar te slopen. Daarvoor moeten ze de romp van het cruiseschip eerst met kranen omhoogtillen. Nog nooit werd een scheepswrak van die omvang zo dicht bij de kust versleept.

Voordat het cruiseschip kan worden geborgen, moet het eerst worden rechtgetrokken en vervolgens 65 graden geroteerd. Daarbij zullen de bergers met 56 stalen kabels aan het cruiseschip trekken. Iedere kabel is 58 meter lang en weegt 26 ton.

Scheepsramp

Het cruiseschip Costa Concordia voer op 13 januari 2012 tegen een rots voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Daarbij kwamen 32 passagiers om het leven. De scheepskapitein staat momenteel terecht voor doodslag.

De Costa Concordia weegt 114.000 ton en is even lang als drie voetbalvelden. Daarmee wordt dit de grootste bergingsoperatie uit de geschiedenis van de scheepsvaart. Tot dusver heeft de operatie al zo'n 600 miljoen euro gekost. (Belga/YD)

Het begin van de bergingswerken van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia heeft door felle onweders twee uur vertraging opgelopen. Om 8 uur zijn de bergers alsnog begonnen het gekapseisde schip recht te trekken. De autoriteiten schatten dat die operatie een halve dag in beslag zal nemen.De bergers zijn van plan de Costa Concordia naar het vasteland te slepen om het daar te slopen. Daarvoor moeten ze de romp van het cruiseschip eerst met kranen omhoogtillen. Nog nooit werd een scheepswrak van die omvang zo dicht bij de kust versleept.Voordat het cruiseschip kan worden geborgen, moet het eerst worden rechtgetrokken en vervolgens 65 graden geroteerd. Daarbij zullen de bergers met 56 stalen kabels aan het cruiseschip trekken. Iedere kabel is 58 meter lang en weegt 26 ton.Het cruiseschip Costa Concordia voer op 13 januari 2012 tegen een rots voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Daarbij kwamen 32 passagiers om het leven. De scheepskapitein staat momenteel terecht voor doodslag.De Costa Concordia weegt 114.000 ton en is even lang als drie voetbalvelden. Daarmee wordt dit de grootste bergingsoperatie uit de geschiedenis van de scheepsvaart. Tot dusver heeft de operatie al zo'n 600 miljoen euro gekost. (Belga/YD)