Belgische afkoopwet helpt fraudeurs aan offshores

© AFP

De verruimde minnelijke schikking waarmee fraudeurs in België hun vervolging kunnen afkopen, is voor verdachte zakenlui van goudwaarde om rustig verder schermvennootschappen te kunnen opzetten in exotische paradijzen.

Dat blijkt uit de gelekte Panama Papers over de op een na rijkste Belg, Patokh Chodiev, zo schrijft De Tijd. Lees hier het volledige verhaal in Knack over de Het offshore-patrimonium van de tweede rijkste Belg: Patokh Chodiev.

Toen het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca in 2013 vragen begon te stellen over de aantijgingen tegen Chodiev, kon de Belgische miljardair het kantoor geruststellen met het feit dat de beschuldigingen in België op niets waren uitgedraaid en dat hij onschuldig was. In werkelijkheid had Chodiev zijn vervolging in 2011 afgekocht voor 21 miljoen euro.

Maar dankzij de minnelijke schikking behield hij wel een blanco strafblad. Volgens de Panama Papers is Chodiev sinds 2006 aandeelhouder van Europa Exclusive Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden die Mossack Fonseca hem bezorgde.

In april 2013 uitten de juristen bij Mossack Fonseca hun bezorgdheid omdat ze op internet lazen dat Chodiev onder andere in België werd beticht voor witwassen. Chodievs tussenpersoon wist Mossack Fonseca te sussen met een mail waarin stond dat de Belgische rechtbank daar geen bewijzen van had gevonden en de partijen een compromis sloten. Daardoor bleef Mossack Fonseca nog tot november vorig jaar als geregistreerd agent voor Europa Exclusive Limited optreden.

De uitgelekte mails uit het Panama Papers-onderzoek bewijzen hoe belangrijk het was voor Chodiev ’te mogen schikken’ met het Brusselse parket-generaal, ook al kostte hem dat ruim 21 miljoen euro. (Belga/JH)

Partner Content