België opent onderzoek naar aanslag Tunis

Ook deze man liep verwondingen op toen twee met kalasjnikovs gewapende Tunesiërs het Bardomuseum van Tunis bestormden. © AFP, EPA
Simon Demeulemeester

Het federaal parket van België heeft een eigen onderzoek geopend naar de aanslag in de Tunesische hoofdstad Tunis, waarbij één Belgische om het leven kwam. Mensen uit het veiligheidsapparaat zijn ondertussen ontslagen.

Het Belgische federaal parket heeft een eigen onderzoek geopend naar de aanslag in Tunis waarbij een 61-jarige Belgische vrouw om het leven kwam en haar 62-jarige echtgenoot zwaargewond raakte. Dat meldt het federaal parket maandag.

Zaterdag schreef de krant Het Laatste Nieuws dat een van de verdachten die na de aanslag in Tunesië werden opgepakt, een tijdlang in België zou verbleven hebben, maar daarover heeft het federaal parket nog geen informatie.

De aanslag, die vorige week woensdag plaatsvond, en opgeëist werd door terreurgroep ISIS, eiste het leven van twintig buitenlandse toeristen en een Tunesiër. Ook twee van de drie daders kwamen oEen van die buitenlandse slachtoffers was een 61-jarige vrouw uit het Antwerpse die samen met haar echtgenoot op cruise was en een stop maakte in de Tunesische hoofdstad.

Kort na de aanslag werden minstens elf personen in Tunesië in de boeien geslagen. Zaterdag schreef Het Laatste Nieuws, op gezag van de Tunesische staatssecretaris voor Veiligheid die door een lokaal tv-station geïnterviewd werd, dat een van die verdachten tot voor kort in België zou verbleven hebben.

Premier ontslaat verantwoordelijken veiligheidsapparaat

De veiligheid rond het Bardo-museum en het parlement vertoonde hiaten

Na de bloedige aanslag op het nationaal museum in Tunis met 23 doden heeft de regering verschillende verantwoordelijken van het veiligheidsapparaat ontslagen. Premier Habib Essid zette onder anderen de hoofdcommissaris van de politie in Tunis en het hoofd van de toeristische politie uit hun functie. Dat deelde een regeringswoordvoerder maandag mee. Ook de politiecommissaris van de wijk Bardo, waar het nationaal museum is gevestigd, mocht opstappen.

Essid had bij een inspectie van de politie op de plaats van de slachtpartij een gebrek aan veiligheidsmaatregelen vastgesteld. Dat zei de regeringswoordvoerder.

Het onderzoek naar de misstappen van de veiligheidsdiensten wordt voortgezet. Het museum heeft een gezamenlijke ingang met het parlementsgebouw, maar de veiligheid vertoont hiaten.

Bloedigste aanslag sinds val Ben Ali

Bij de aanslag op het museum hadden twee gewapende mannen vorige week 21 mensen gedood, onder hen 20 toeristen. Ook twee daders kwamen om het leven, een derde is voortvluchtig. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op. Het was de dodelijkste aanval in Tunesië sinds de Arabische Lente dictator Zine Abidine Ben Ali in 2011 van de macht verdreef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content