België neemt opvarenden reddingsschip Lifeline op

27/06/18 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:02

Bron: Belga

België is een van acht landen is die migranten zal onthalen van het schip Lifeline dat al sinds donderdag met 230 migranten aan boord wacht om aan land te gaan.

België neemt opvarenden reddingsschip Lifeline op

De Duitse hulporganisatie Mission Lifeline redde naar eigen zeggen 224 vluchtelingen in internationale wateren, 22 juni 2018 © AFP

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline mag met zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten een Maltese haven binnenlopen. Dit heeft de Maltese premier Joseph Muscat woensdag op een persconferentie bekendgemaakt. Hij voegde eraan toe dat België een van acht landen is die migranten zal onthalen.

Volgens de bewindsman zal het schip naar verwachting in de vooravond aanmeren. Muscat zei dat naast zijn land ook België, Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en Portugal ermee hebben ingestemd enkele migranten te willen onthalen.

In Berlijn stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer voorwaarden voor het mogelijk opnemen van vluchtelingen op het schip. Zo moet het aan de ketting. De politicus van de Beierse christendemocratische CSU zou ook hebben gezegd dat de Duitse bemanning rekenschap moet afleggen. 'Wij willen verhinderen dat het een precedent wordt', zei hij. Seehofer voegde eraan toe dat er tussen Libië en het zuiden van Europa geen "shuttle" mag komen.

Het schip wacht sinds donderdag om aan land te gaan. Eerder weigerden zowel Italië, Spanje als Frankrijk om het schip te laten aanmeren.

Onze partners