Ze bepleiten 'progressieve en efficiënte' oplossingen en rekenen ook op de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de nationalisten en populisten van antwoord te dienen.

Michel, Macron en Rutte waren donderdag op uitnodiging van Bettel afgezakt naar het Luxemburgse kasteel van Bourglinster. Ze bereidden er de top van Salzburg voor.

'We gaan daar concrete oplossingen aandragen, progressieve oplossingen die meteen ook de meest efficiënte zijn, maar zonder daarbij naïef te willen zijn', blikte Macron vooruit.

Populisme

Volgens premier Michel zal Salzburg de plaats blijken waar 'de tegenstellingen in het kamp van Europese populisten worden ontmaskerd'.

Zo wijst Michel erop dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse Lega, de andere Europese lidstaten vraagt om meer migranten op te nemen en Italië te ontlasten, terwijl de Hongaarse premier Viktor Orban net elke vorm van solidariteit van de hand wijst. 'De populisten, de extremisten die het Europese project haten, zijn verenigd in de inefficiëntie van hun projecten.'

Principes

Michel en co. kwamen overeen om de uitvoering te versnellen van de grote principes die overeengekomen werden tijdens de Europese top van juni. Het gaat dan om een betere samenwerking met de herkomst- en de transitlanden, vooral op het vlak van ontwikkelingssamenwerking (Michel spreekt van een 'Marshallplan voor Afrika'), een betere bescherming van de Europese buitengrenzen, het opvoeren van de strijd tegen mensensmokkelaars, en de bevestiging dat de Europese lidstaten waar migranten aankomen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar de andere landen zich tegelijk solidair moeten opstellen.

Positie kiezen

De Franse president Macron ontvangt Angela Merkel vrijdag in Marseille. Hij verwacht dat de Europese Volkspartij (EVP) van Merkel, waar ook het Fidesz van Orban toe behoort, 'haar positie verduidelijkt' wat betreft het migratiebeleid en het respect voor de rechtsstaat, 'want je kan niet de ene keer aan de kant van Merkel staan en de andere keer aan de kant van Orban'.

Ze bepleiten 'progressieve en efficiënte' oplossingen en rekenen ook op de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de nationalisten en populisten van antwoord te dienen.Michel, Macron en Rutte waren donderdag op uitnodiging van Bettel afgezakt naar het Luxemburgse kasteel van Bourglinster. Ze bereidden er de top van Salzburg voor. 'We gaan daar concrete oplossingen aandragen, progressieve oplossingen die meteen ook de meest efficiënte zijn, maar zonder daarbij naïef te willen zijn', blikte Macron vooruit. Volgens premier Michel zal Salzburg de plaats blijken waar 'de tegenstellingen in het kamp van Europese populisten worden ontmaskerd'. Zo wijst Michel erop dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse Lega, de andere Europese lidstaten vraagt om meer migranten op te nemen en Italië te ontlasten, terwijl de Hongaarse premier Viktor Orban net elke vorm van solidariteit van de hand wijst. 'De populisten, de extremisten die het Europese project haten, zijn verenigd in de inefficiëntie van hun projecten.' Michel en co. kwamen overeen om de uitvoering te versnellen van de grote principes die overeengekomen werden tijdens de Europese top van juni. Het gaat dan om een betere samenwerking met de herkomst- en de transitlanden, vooral op het vlak van ontwikkelingssamenwerking (Michel spreekt van een 'Marshallplan voor Afrika'), een betere bescherming van de Europese buitengrenzen, het opvoeren van de strijd tegen mensensmokkelaars, en de bevestiging dat de Europese lidstaten waar migranten aankomen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar de andere landen zich tegelijk solidair moeten opstellen. De Franse president Macron ontvangt Angela Merkel vrijdag in Marseille. Hij verwacht dat de Europese Volkspartij (EVP) van Merkel, waar ook het Fidesz van Orban toe behoort, 'haar positie verduidelijkt' wat betreft het migratiebeleid en het respect voor de rechtsstaat, 'want je kan niet de ene keer aan de kant van Merkel staan en de andere keer aan de kant van Orban'.