Belg krijgt zwaardere ecologische voetafdruk, slechts 4 landen doen het slechter

De grotendeels lege auto's in het verkeer en de bedrijfswagens dragen bij tot de voetafdruk © Belga

België scoort slecht qua energieverbruik en vervuiling. De Belg heeft op vier na de zwaarste ecologische voetafdruk ter wereld. Als de hele wereld zou leven als België zijn er ruim 4 aardes nodig.

Uit hetzelfde rapport blijkt dat de wereld sinds 1970 de helft van zijn wilde dieren heeft verloren.

Dat alles blijkt uit het het tweejaarlijkse Living Planet Report van het wereldnatuurfonds WWF.

België stijgt een plaats in de rangorde van ecologische voetafdrukken.

De ecologische voetafdruk van de Belg (de hoeveelheid land die nodig is om het verbruik en de vervuiling te compenseren) bedraagt 7,47 hectare, daar waar het wereldwijd gemiddelde op 1,8 hectare staat en het Europees gemiddelde op 4,3 hectare. Twee jaar geleden stond de Belgische voetafdruk op 7,11 hectare.

Als alle mensen zouden leven met de voetafdruk van de gemiddelde Belg, dan zouden we volgens het WWF 4,3 aardes nodig hebben.

De hele planeet doet aan roofbouw, want allemaal samen consumeren en vervuilen we voor anderhalve aarde, aldus WWF.

Oude gebouwen, bedrijfsauto’s

Energie neemt iets meer dan de helft van de Belgische voetafdruk in.

De belangrijkste verschillen met onze buurlanden zijn het energieverbruik van huishoudens en de transportsector. “We hebben een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen waaruit veel energie ontsnapt”, zegt Damien Vincent, CEO van WWF-België. “Bovendien dragen de lage bezettingsgraad van Belgische personenwagens, het dichte wegennet en de fiscale voordelen voor bedrijfswagens bij tot een hoger aantal voertuigkilometers per persoon.”

Van alle landen ter wereld doen alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken het nog slechter dan België. Twee jaar geleden scoorden ook de VS nog slechter, maar dat land zakte in de rangorde van 5 naar 8. Vooral omdat steenkool er steeds vaker vervangen wordt door schaliegas.

“Schaliegas veroorzaakt evengoed een milieuramp, maar stoot wel minder CO2 uit”, verduidelijkt WWF-woordvoerder Koen Stuyck.

Biodiversiteit

Een andere vaststelling in het rapport: de biodiversiteit van de planeet gaat er snel op achteruit, en die achteruitgang vertraagt niet. Tussen 1970 en 2010 is de aanwezigheid van in het wild levende gewervelde dieren met 52 procent verminderd. Dat betekent niet dat de helft van de soorten zijn verdwenen, maar dat er per soort minder dieren leven, gaande van amfibieën tot grote zoogdieren.

Die trend is nog meer uitgesproken in de tropen. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld is 83 porcent van de gewervelde dieren verdwenen. In Afrika zijn olifanten teruggedrongen tot 6-7 procent van hun vroegere ruimte. Het aantal leeuwen is er met 90 procent gedaald.

Veggiedag

“De schaal van het verlies aan biodiversiteit en de schade aan ecosystemen die essentieel zijn voor ons bestaan is alarmerend”, aldus Damien Vincent. De tendens is nog niet ononmkeerbaar: “Zo is Nepal erin geslaagd om zijn tijgerpopulatie te laten stijgen en stijgt in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark ook de populatie van olifanten.”

WWF biedt vijf oplossingen aan, naast het beschermen en herstellen van biodiversiteit en ecosystemen, onder meer het waarderen van ecosystemen in de kostprijs van producten en een beleidskader om natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen rechtvaardiger te beheren.

Het Gentse initiatief “Donderdag Veggiedag” wordt door de organisatie als voorbeeld genoemd om aan te tonen dat ook steden inspanningen kunnen leveren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content