Eén en ander staat te lezen in een evaluatierapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vrijdag in Washington heeft gepubliceerd.

De OESO heeft een zwarte lijst van belastingparadijzen. Om van die lijst verwijderd te worden, moeten de betrokken landen instemmen met akkoorden over de uitwisseling van fiscale gegevens. Die akkoorden verplichten hen om het bankgeheim op te heffen indien een ander land een gedetailleerd verzoek indient.

Onvoldoende

In het rapport, dat is overhandigd aan de G20, stelt de OESO veertien landen aan de kaak die hun wetgeving nog onvoldoende hebben aangepast. In die groep bevinden zich onder meer Panama en Botswana, maar ook Zwitserland.

Zwitserland moet volgens de OESO nog steeds bepaalde 'voorwaarden' invullen om de overstap te kunnen maken naar een andere categorie landen. In die categorie wordt concreet en in de praktijk nagegaan hoe landen omgaan met verzoeken om informatie. De OESO vermeldt niet welke voorwaarden Zwitserland concreet moet inlossen. (Belga/TV)

Eén en ander staat te lezen in een evaluatierapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vrijdag in Washington heeft gepubliceerd. De OESO heeft een zwarte lijst van belastingparadijzen. Om van die lijst verwijderd te worden, moeten de betrokken landen instemmen met akkoorden over de uitwisseling van fiscale gegevens. Die akkoorden verplichten hen om het bankgeheim op te heffen indien een ander land een gedetailleerd verzoek indient.Onvoldoende In het rapport, dat is overhandigd aan de G20, stelt de OESO veertien landen aan de kaak die hun wetgeving nog onvoldoende hebben aangepast. In die groep bevinden zich onder meer Panama en Botswana, maar ook Zwitserland. Zwitserland moet volgens de OESO nog steeds bepaalde 'voorwaarden' invullen om de overstap te kunnen maken naar een andere categorie landen. In die categorie wordt concreet en in de praktijk nagegaan hoe landen omgaan met verzoeken om informatie. De OESO vermeldt niet welke voorwaarden Zwitserland concreet moet inlossen. (Belga/TV)