Een jaar terug pleegde een groep terroristen een reeks aanslagen verspreid over Parijs. In de concertzaal Bataclan werden fans van ed rockgroep Eagles of Death Metal gegijzeld. Er vielen uiteindelijk 90 doden. De Bataclan opende gisteren voor het eerst opnieuw zijn deuren, met een concert van Sting. 'Vanavond moeten we twee zaken met elkaar verzoenen: iedereen herdenken die het leven verloor bij de aanslagen, en het leven en de muziek vieren', aldus de Britse zanger, die beloofde om de slachtoffers nooit te vergeten.

In het publiek stonden ongeveer 500 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen. De duizend andere tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties.

Sting begon zijn optreden met het nummer 'Fragile', gevolgd door hits als 'Englishman in New York', 'Message in a Bottle' en 'Every Breath you Take'. Tijdens de bisronde werd een foto geprojecteerd van de Amerikaanse journalist James Foley, die werd onthoofd door Islamitische Staat. Sting bracht intussen het nummer 'The Empty Chair', met onder meer de tekst 'Keep my place and the empty chair, somehow I'll be there' (Houd mijn plaats vrij en houd de lege stoel bij, op de ene of andere manier zal er bijzijn) als eerbetoon voor Foley en alle andere terreurslachtoffers. Hij kreeg een oorverdovend applaus en verliet het podium met de woorden 'Vive le Bataclan!'

'Deze terugkeer van het leven in de Bataclan is de overwinning van de jeugd en van de humanistische idealen die sterker zijn dan terreur en verdeeldheid', verklaarde de Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay.

Leden Eagles of Death Metal niet welkom

Jesse Hughes van Eagles of Death, voor de poorten van Le Bataclan op 8 december., Reuters
Jesse Hughes van Eagles of Death, voor de poorten van Le Bataclan op 8 december. © Reuters

Twee leden van de band Eagles of Death Metal, de band die vorig jaar op het podium stond toen de terroristen hun aanval uitvoerden in de concertzaal, werden voor het concert door de directie weggestuurd. Jesse Hughes, de zanger van de band had vorig jaar aan de Amerikaanse media verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en had zich vragen gesteld over de veiligheidsvoorschriften.

'Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd. Sommigen dingen vergeeft men mensen niet', aldus directeur Jules Frutos. Eerder deze week verklaarde Frutos ook al dat 'Jesse Hughes het aandurfde om elke twee maanden volledig foute verklaringen de wereld in te sturen. Het is te gek voor woorden, om de security ervan te beschuldigen onder een hoedje te spelen met de terroristen. Enough. Zéro. Point.'

De band had na de aanslag gevraagd om als eerste weer op te treden als de Bataclan weer openging, maar dat weigerde de directie eveneens.

Manager ontkent verhaal

In een mededeling aan het Amerikaanse magazine Billboard ontkent Marc Pollack, de manager van de Eagles of Death Metal, met klem dat de twee bandleden die het concert wilden bijwonen werden weggestuurd. 'Jesse heeft zelfs niet geprobeerd om de zaal binnen te raken voor het concert van Sting', aldus Pollack. 'Jesse is eigenlijk gewoon in Parijs om herinneringen aan de tragische gebeurtenissen van een jaar gelden te delen met zijn vrienden, familie en fans. (...) Die laffe Jules Frutos vindt het blijkbaar nodig om de heropening van zijn eigen zaal te bezoedelen met valse geruchten in de pers.'

(Belga/SK)

Een jaar terug pleegde een groep terroristen een reeks aanslagen verspreid over Parijs. In de concertzaal Bataclan werden fans van ed rockgroep Eagles of Death Metal gegijzeld. Er vielen uiteindelijk 90 doden. De Bataclan opende gisteren voor het eerst opnieuw zijn deuren, met een concert van Sting. 'Vanavond moeten we twee zaken met elkaar verzoenen: iedereen herdenken die het leven verloor bij de aanslagen, en het leven en de muziek vieren', aldus de Britse zanger, die beloofde om de slachtoffers nooit te vergeten. In het publiek stonden ongeveer 500 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen. De duizend andere tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties.Sting begon zijn optreden met het nummer 'Fragile', gevolgd door hits als 'Englishman in New York', 'Message in a Bottle' en 'Every Breath you Take'. Tijdens de bisronde werd een foto geprojecteerd van de Amerikaanse journalist James Foley, die werd onthoofd door Islamitische Staat. Sting bracht intussen het nummer 'The Empty Chair', met onder meer de tekst 'Keep my place and the empty chair, somehow I'll be there' (Houd mijn plaats vrij en houd de lege stoel bij, op de ene of andere manier zal er bijzijn) als eerbetoon voor Foley en alle andere terreurslachtoffers. Hij kreeg een oorverdovend applaus en verliet het podium met de woorden 'Vive le Bataclan!' 'Deze terugkeer van het leven in de Bataclan is de overwinning van de jeugd en van de humanistische idealen die sterker zijn dan terreur en verdeeldheid', verklaarde de Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay.Twee leden van de band Eagles of Death Metal, de band die vorig jaar op het podium stond toen de terroristen hun aanval uitvoerden in de concertzaal, werden voor het concert door de directie weggestuurd. Jesse Hughes, de zanger van de band had vorig jaar aan de Amerikaanse media verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en had zich vragen gesteld over de veiligheidsvoorschriften.'Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd. Sommigen dingen vergeeft men mensen niet', aldus directeur Jules Frutos. Eerder deze week verklaarde Frutos ook al dat 'Jesse Hughes het aandurfde om elke twee maanden volledig foute verklaringen de wereld in te sturen. Het is te gek voor woorden, om de security ervan te beschuldigen onder een hoedje te spelen met de terroristen. Enough. Zéro. Point.' De band had na de aanslag gevraagd om als eerste weer op te treden als de Bataclan weer openging, maar dat weigerde de directie eveneens.(Belga/SK)