De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag voor het eerst onomwonden het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad geëist. "In het belang van de wil van het Syrische volk is de tijd gekomen dat president Assad moet aftreden", luidt het in een schriftelijke verklaring van Obama.

Tot dusver had de Amerikaanse regering het gebruik van geweld tegen burgers door het Syrische bewind scherp veroordeeld. "We hebben steeds gezegd dat president Assad een overgang naar democratie moet bewerkstelligen of moet opstappen", aldus Obama.

Europa

Ook bondskanselier Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy en premier David Cameron stellen in een gezamelijke verklaring dat Assad "elke legitimiteit verloren" heeft. "We roepen hem op de gevolgen te trekken uit de totale verwerping van zijn bewind door het Syrische volk, en de macht af te staan, in het hogere belang van Syrië en de eenheid van zijn volk", luidt de verklaring van de drie regeringsleiders.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, lanceert dezelfde oproep. "De Europese Unie merkt het totale verlies op van de legitimiteit van Bashar al-Assad in de ogen van het Syrische volk en de noodzaak van zijn aftreden", schrijft ze in een mededeling. Ashton zegt ook dat de EU aan nieuwe sancties werkt tegen het Syrische regime. (Belga/TE)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag voor het eerst onomwonden het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad geëist. "In het belang van de wil van het Syrische volk is de tijd gekomen dat president Assad moet aftreden", luidt het in een schriftelijke verklaring van Obama. Tot dusver had de Amerikaanse regering het gebruik van geweld tegen burgers door het Syrische bewind scherp veroordeeld. "We hebben steeds gezegd dat president Assad een overgang naar democratie moet bewerkstelligen of moet opstappen", aldus Obama. Europa Ook bondskanselier Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy en premier David Cameron stellen in een gezamelijke verklaring dat Assad "elke legitimiteit verloren" heeft. "We roepen hem op de gevolgen te trekken uit de totale verwerping van zijn bewind door het Syrische volk, en de macht af te staan, in het hogere belang van Syrië en de eenheid van zijn volk", luidt de verklaring van de drie regeringsleiders. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, lanceert dezelfde oproep. "De Europese Unie merkt het totale verlies op van de legitimiteit van Bashar al-Assad in de ogen van het Syrische volk en de noodzaak van zijn aftreden", schrijft ze in een mededeling. Ashton zegt ook dat de EU aan nieuwe sancties werkt tegen het Syrische regime. (Belga/TE)