De Amerikaanse president Barack Obama heeft de crisis in Irak als 'een noodgeval' omschreven. Het land heeft bijkomende hulp nodig van de Verenigde Staten en hij sluit geen enkele optie voor een reactie uit, zei Obama in het Witte Huis bij een ontmoeting met de Australische premier Tony Abbott. Hij wil waarborgen dat de extremisten kunnen gestopt worden, zei de

president.

Eerder klonk het dat de Verenigde Staten geen luchtaanvallen zouden uitvoeren op de opstandelingen. Obama riep de Iraakse regering op, aan een politieke oplossing te werken. 'Dat is een wekroep aan het adres van de Iraakse regering', zei hij.

Obama deed zijn uitspraken nadat bekend raakte dat de Iraakse steden Mosul en Tikrit in de handen van Soenitische islamisten zijn gevallen. De Verenigde Staten begonnen daarop met het evacueren van een honderdtal Amerikaanse medewerkers die voor de Iraakse regering werken. Ze werden geëvacueerd vanop de luchtmachtbasis

van Balad naar Bagdad.

Het geweld in Irak neemt hand over hand toe. Bij gevechten tussen islamisten en het Iraakse leger kwamen donderdag zowat 60 km ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen mensen om het leven.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de crisis in Irak als 'een noodgeval' omschreven. Het land heeft bijkomende hulp nodig van de Verenigde Staten en hij sluit geen enkele optie voor een reactie uit, zei Obama in het Witte Huis bij een ontmoeting met de Australische premier Tony Abbott. Hij wil waarborgen dat de extremisten kunnen gestopt worden, zei de president. Eerder klonk het dat de Verenigde Staten geen luchtaanvallen zouden uitvoeren op de opstandelingen. Obama riep de Iraakse regering op, aan een politieke oplossing te werken. 'Dat is een wekroep aan het adres van de Iraakse regering', zei hij. Obama deed zijn uitspraken nadat bekend raakte dat de Iraakse steden Mosul en Tikrit in de handen van Soenitische islamisten zijn gevallen. De Verenigde Staten begonnen daarop met het evacueren van een honderdtal Amerikaanse medewerkers die voor de Iraakse regering werken. Ze werden geëvacueerd vanop de luchtmachtbasis van Balad naar Bagdad.Het geweld in Irak neemt hand over hand toe. Bij gevechten tussen islamisten en het Iraakse leger kwamen donderdag zowat 60 km ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen mensen om het leven.