Ki-Moon, sinds 2007 de secretaris-generaal van de VN, wil graag een vrouwelijke opvolger, zo meldt de BBC. Op dit moment zijn er elf kandidaten voor de functie, waarvan vijf vrouwen.

De kandidaten

 • Irina Bokova, Bulgarije
 • Helen Clark, Nieuw-Zeeland
 • Christina Figueres, Costa Rica
 • Natalia Gherman, Moldavië
 • António Guterres, Portugal
 • Vuk Jeremic, Servië
 • Srgjan Kerim, Macedonië
 • Miroslav Lajcak, Slowakije
 • Igor Luksic, Montenegro
 • Susana Malcorra, Argentinië
 • Danilo Turk, Slovenië

Na meer dan 70 jaar Verenigde Naties en acht mannelijke leiders is het volgens de Zuid-Koreaan 'hoog tijd' dat een vrouw het roer overneemt. 'Er zijn veel voorname, gemotiveerde vrouwelijke leiders die de wereld kunnen veranderen en actief de verbinding kunnen zoeken met andere wereldleiders', zei hij aan persagentschap AP. Of Ki-Moon een specifieke vrouw voor ogen heeft, is niet bekend.

Hij benadrukte dat de rechten van kwetsbare groepen zoals vrouwen en meisjes, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een niet-heteroseksuele geaardheid extra aandacht verdienen. 'Als de VN het niet doen, wie zorgt dan voor deze mensen?'

Op dit moment is de Argentijnse minister van Buitenlandse zaken Susana Malcorra de vrouw die het best scoort in de peilingen. Eerder klaagde zij in de Argentijnse krant Clarin over seksisme in de VN-verkiezingen. 'Bij gelijke kwalificaties is er altijd een kleine negatieve marge in het nadeel van de vrouw. Als je ziet dat er nu maar een vrouw in de Veiligheidsraad zit (de Amerikaanse academica Samantha Power, nvdr) is het lastig om een bepaald niveau van balans en gelijkheid te behouden. Maar misschien heb ik het mis.'

Oost-Europa

Malcorra, voormalig stafchef van Ban Ki-Moon, moet in de laatste peilingen wel twee mannen laten voorgaan, de Portugees António Guterres, voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, en Vuk Jeremic, voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Servië. Door middel van tussentijdse peilingen wil de Veiligheidsraad het kandidatenaanbod snoeien. Ook krijgen de lidstaten regelmatig de oproep om een vrouwelijke kandidaat te kiezen.

Volgens de VN-traditie, die de rol van secretaris-generaal telkens aan een andere regio laat, is het aan Oost-Europa en Rusland om de post in te vullen. Uit die regio werd nog nooit iemand secretaris-generaal. Geen enkele van de elf kandidaten is Rus, maar er zitten wel drie Oost-Europeanen, onder wie twee vrouwen, in de race.

Wie de nieuwe secretaris-generaal wordt, weten we waarschijnlijk in oktober. Tegen dan zou de opvolger van Ban Ki-Moon aanbevolen moeten worden door de vijftien landen die in de VN-Veiligheidsraad zitten, om daarna te worden gekozen door de volledige Algemene Vergadering. (JVL)

Ki-Moon, sinds 2007 de secretaris-generaal van de VN, wil graag een vrouwelijke opvolger, zo meldt de BBC. Op dit moment zijn er elf kandidaten voor de functie, waarvan vijf vrouwen.Na meer dan 70 jaar Verenigde Naties en acht mannelijke leiders is het volgens de Zuid-Koreaan 'hoog tijd' dat een vrouw het roer overneemt. 'Er zijn veel voorname, gemotiveerde vrouwelijke leiders die de wereld kunnen veranderen en actief de verbinding kunnen zoeken met andere wereldleiders', zei hij aan persagentschap AP. Of Ki-Moon een specifieke vrouw voor ogen heeft, is niet bekend. Hij benadrukte dat de rechten van kwetsbare groepen zoals vrouwen en meisjes, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een niet-heteroseksuele geaardheid extra aandacht verdienen. 'Als de VN het niet doen, wie zorgt dan voor deze mensen?' Op dit moment is de Argentijnse minister van Buitenlandse zaken Susana Malcorra de vrouw die het best scoort in de peilingen. Eerder klaagde zij in de Argentijnse krant Clarin over seksisme in de VN-verkiezingen. 'Bij gelijke kwalificaties is er altijd een kleine negatieve marge in het nadeel van de vrouw. Als je ziet dat er nu maar een vrouw in de Veiligheidsraad zit (de Amerikaanse academica Samantha Power, nvdr) is het lastig om een bepaald niveau van balans en gelijkheid te behouden. Maar misschien heb ik het mis.' Malcorra, voormalig stafchef van Ban Ki-Moon, moet in de laatste peilingen wel twee mannen laten voorgaan, de Portugees António Guterres, voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, en Vuk Jeremic, voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Servië. Door middel van tussentijdse peilingen wil de Veiligheidsraad het kandidatenaanbod snoeien. Ook krijgen de lidstaten regelmatig de oproep om een vrouwelijke kandidaat te kiezen. Volgens de VN-traditie, die de rol van secretaris-generaal telkens aan een andere regio laat, is het aan Oost-Europa en Rusland om de post in te vullen. Uit die regio werd nog nooit iemand secretaris-generaal. Geen enkele van de elf kandidaten is Rus, maar er zitten wel drie Oost-Europeanen, onder wie twee vrouwen, in de race.Wie de nieuwe secretaris-generaal wordt, weten we waarschijnlijk in oktober. Tegen dan zou de opvolger van Ban Ki-Moon aanbevolen moeten worden door de vijftien landen die in de VN-Veiligheidsraad zitten, om daarna te worden gekozen door de volledige Algemene Vergadering. (JVL)