Freddie Gray, afkomstig uit een achterstandswijk in Baltimore, en verzwakt door loodvergiftiging, stierf een week na zijn arrestatie aan de gevolgen van een gebroken rug en een verpletterd strottenhoofd. Die verwondingen zou hij hebben opgelopen in de arrestatiewagen, die er 40 minuten over deed tussen arrestatie en politiebureau. Gray, die in ademnood verkeerde wegens astma, werd aan handen en voeten gebonden, maar niet vastgemaakt met een gordel. Hij lag een deel van de tocht op zijn buik in de arrestatiewagen die, wordt verondersteld, een "wilde rit" maakte.

De dood van Gray leidde in Baltimore tot massale protesten en rellen, met vernielingen en plunderingen.

Moord en doodslag

Aan de onrust kwam een eind toen procureur Marilyn Mosby, nog geen jaar in functie, zware beschuldigingen formuleerde tegen 6 agenten, 3 zwarten en 3 blanken.

Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven, /
Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven © /

Een van hen, de chauffeur, werd door haar beschuldigd van moord zonder voorbedachtheid. Hij ging onderweg enkele keren controleren hoe het gesteld was met Gray, en zag geen reden om hulp te roepen. Vier andere agenten werd doodslag ten laste gelegd. Op deze beschuldigingen staan gevangenisstraffen tot 30 jaar voor moord en 10 jaar voor doodslag. Andere beschuldigingen luidden: grove nalatigheid en het in gevaar brengen van een mensenleven.

Sommige waarnemers veronderstelden dat de procureur haar beschuldigingen moeilijk hard zou kunnen maken, maar de Grand Jury, een volksjury die al enig bewijsmateriaal kreeg voorgelegd, vindt dat er voldoende grond is om de zaak met deze beschuldigingen voor de rechter te brengen. Een beschuldiging die Mosby oorspronkelijk formuleerde - onrechtmatige arrestatie - is niet weerhouden. Gray had een mes op zak, en de procureur en/of de Grand Jury gaan er blijkbaar vanuit dat dit voldoende reden voor zijn arrestatie was.

De zaak komt op 2 juli voor.

Freddie Gray, afkomstig uit een achterstandswijk in Baltimore, en verzwakt door loodvergiftiging, stierf een week na zijn arrestatie aan de gevolgen van een gebroken rug en een verpletterd strottenhoofd. Die verwondingen zou hij hebben opgelopen in de arrestatiewagen, die er 40 minuten over deed tussen arrestatie en politiebureau. Gray, die in ademnood verkeerde wegens astma, werd aan handen en voeten gebonden, maar niet vastgemaakt met een gordel. Hij lag een deel van de tocht op zijn buik in de arrestatiewagen die, wordt verondersteld, een "wilde rit" maakte.De dood van Gray leidde in Baltimore tot massale protesten en rellen, met vernielingen en plunderingen.Aan de onrust kwam een eind toen procureur Marilyn Mosby, nog geen jaar in functie, zware beschuldigingen formuleerde tegen 6 agenten, 3 zwarten en 3 blanken.Een van hen, de chauffeur, werd door haar beschuldigd van moord zonder voorbedachtheid. Hij ging onderweg enkele keren controleren hoe het gesteld was met Gray, en zag geen reden om hulp te roepen. Vier andere agenten werd doodslag ten laste gelegd. Op deze beschuldigingen staan gevangenisstraffen tot 30 jaar voor moord en 10 jaar voor doodslag. Andere beschuldigingen luidden: grove nalatigheid en het in gevaar brengen van een mensenleven.Sommige waarnemers veronderstelden dat de procureur haar beschuldigingen moeilijk hard zou kunnen maken, maar de Grand Jury, een volksjury die al enig bewijsmateriaal kreeg voorgelegd, vindt dat er voldoende grond is om de zaak met deze beschuldigingen voor de rechter te brengen. Een beschuldiging die Mosby oorspronkelijk formuleerde - onrechtmatige arrestatie - is niet weerhouden. Gray had een mes op zak, en de procureur en/of de Grand Jury gaan er blijkbaar vanuit dat dit voldoende reden voor zijn arrestatie was.De zaak komt op 2 juli voor.