Een week geleden arresteerde de politie in Baltimore de 25-jarige Freddy Gray. Hij had een strafblad en sloeg op de vlucht toen politie in de gaten kreeg in een deel van Baltimore waar drugs worden verhandeld. 3 agenten zaten hem per fiets achterna en rekenden hem in. HIj zou zich op dat moment goedschiks hebben overgegeven. De agenten zouden geen geweld gebruikt hebben. Men vond dat hij een mes bij zich droeg en arresteerde hem omwille van dat wapen.

Van de arrestatie en de vluchtpoging zijn geen beelden beschikbaar, maar er zijn wel beelden opgedoken van veertien minuten later, toen een kermende Gray naar de arrestatiewagen werd gesleept. Blijkbaar kon hij op dat moment niet langer op eigen benen staan. Nochtans had de politie verklaard en blijven de betrokken agenten erbij dat er geen geweld bij de arrestatie gebruikt was.

Medische hulp?

Het ging snel bergaf met de verdachte, hij viel in coma en overleed zondag, een week na zijn arrestatie, klaarblijkelijk met een gebroken ruggengraat, maar zonder verdere tekenen van verwonding.

De politiecommissaris en de doorgaans heel uitsproken (zwarte) burgemeester van Batimore, Stephanie Rawlings-Blake, kondigden tijdens een persconferentie aan dat de zes agenten die bij de arrestatie betrokken waren, voorlopig worden geschorst. Een onderzoek zou tegen 1 mei verduidelijking moeten brengen.

Volgens de commissaris hadden de agenten sneller medische hulp moeten inroepen. Ook hadden ze meer begrip kunnen tonen toen Gray zei dat hij last had van een astma-aanval en dat hij zijn respirator niet bij had.

Na de dood, de zoveelste dood van een zwarte verdachte na confrontatie met de politie, was er zondag betoogd in Baltimore.

(Belga/RR)

Een week geleden arresteerde de politie in Baltimore de 25-jarige Freddy Gray. Hij had een strafblad en sloeg op de vlucht toen politie in de gaten kreeg in een deel van Baltimore waar drugs worden verhandeld. 3 agenten zaten hem per fiets achterna en rekenden hem in. HIj zou zich op dat moment goedschiks hebben overgegeven. De agenten zouden geen geweld gebruikt hebben. Men vond dat hij een mes bij zich droeg en arresteerde hem omwille van dat wapen.Van de arrestatie en de vluchtpoging zijn geen beelden beschikbaar, maar er zijn wel beelden opgedoken van veertien minuten later, toen een kermende Gray naar de arrestatiewagen werd gesleept. Blijkbaar kon hij op dat moment niet langer op eigen benen staan. Nochtans had de politie verklaard en blijven de betrokken agenten erbij dat er geen geweld bij de arrestatie gebruikt was. Het ging snel bergaf met de verdachte, hij viel in coma en overleed zondag, een week na zijn arrestatie, klaarblijkelijk met een gebroken ruggengraat, maar zonder verdere tekenen van verwonding.De politiecommissaris en de doorgaans heel uitsproken (zwarte) burgemeester van Batimore, Stephanie Rawlings-Blake, kondigden tijdens een persconferentie aan dat de zes agenten die bij de arrestatie betrokken waren, voorlopig worden geschorst. Een onderzoek zou tegen 1 mei verduidelijking moeten brengen.Volgens de commissaris hadden de agenten sneller medische hulp moeten inroepen. Ook hadden ze meer begrip kunnen tonen toen Gray zei dat hij last had van een astma-aanval en dat hij zijn respirator niet bij had.Na de dood, de zoveelste dood van een zwarte verdachte na confrontatie met de politie, was er zondag betoogd in Baltimore.(Belga/RR)