Azerbeidzjan en Armenië sluiten staakt-het-vuren

Armeense vrijwilligers in Askeran, Nagorno-Karabakh © Reuters

De separatistische autoriteiten in Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan hebben een staakt-het-vuren afgesloten. Zo moet er een einde komen aan de zwaarste gevechten in 20 jaar.

Azerbeidzjan heeft een staakt-het-vuren afgesloten met de separatistische autoriteiten in Nagorno-Karabach. Daarmee moet onmiddellijk een eind gemaakt worden aan vier dagen van zwaar geweld dat intussen al zeker 64 doden geëist heeft in dit strategisch gebied in de Kaukasus.

“De militaire operaties zijn dinsdag om 12 uur plaatselijke tijd gestopt”, aldus de Azerbeidzjaanse minister van Defensie in een communiqué. Ook van de autoriteiten in Nagorno-Karabach kwam er een gelijkaardige aankondiging.

Zwaarste gevechten in 20 jaar

De gevechten zijn de zwaarste in twintig jaar. De Azerbeidjaanse minister van Defensie meldde dinsdagvoormiddag de dood van 16 soldaten tijdens 48 uur van gevechten. Dat brengt de totale balans op 64 doden bij zowel militairen als burgers aan beide zijden.

“Armenië is blijven schieten op stellingen van het Azerbeidjaanse leger en burgerdoelen”, aldus de minister in een persbericht. De Defensieminister van de separatistische autoriteiten van Nagorno-Karabach, die gesteund worden door Armenië, beschuldigt Azerbeidjan ervan om “heel de nacht hun agressie voortgezet te hebben”.

Geen vredesverdrag

Beide partijen schuiven elkaar de verantwoordelijkheid voor de escalatie in de schoenen. Het Hoogland van Karabach is een Armeense enclave in Azerbeidzjan. De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. De meerderheid in de regio bestaat uit Armeniërs, maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht. Nagorno-Karabach werd de inzet van een oorlog die tussen 1988 en 1994 aan 30.000 mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden op de vlucht heeft gejaagd.

Ondanks jaren van onderhandelen en de ondertekening van een staakt-het-vuren is er nog steeds geen vredesverdrag. Er doen zich in het gebied regelmatig opstootjes van geweld voor, maar de nieuwe onlusten lijken heviger te zijn dan doorgaans het geval is.

Dinsdag komt in Wenen de Minskgroep van de Oeso samen om het plotse geweld te bespreken. Er werd de afgelopen dagen al gevreesd voor een echte oorlog tussen de twee landen over de betwiste enclave. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content