Azerbeidzjan heeft in het heropflakkerende conflict met Armenië om Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus zijn leger naar eigen zeggen in staat van paraatheid gebracht. Eenheden van alle componenten zouden "vernietigende slagen" voorbereiden indien langs vijandige kant de aanvallen niet stopgezet worden. Dat deelde het ministerie van Defensie in Bakoe mee.

Azerbeidzjan roept Armenië opnieuw nadrukkelijk op niet op de burgerbevolking te schieten.Het bestuur van de internationaal niet erkende regio Nagorno-Karabach betichtte Azerbeidzjan van zijn kant van agressie.

Crisisvergadering

Sinds de heropflakkering van de gevechten zaterdag zijn 20 Armeense soldaten gedood. Azerbeidzjan heeft de eigen verliezen met 18 doden aangegeven. De regeringen in Jerevan en Bakoe wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar.

Azerbeidzjan beschuldigt Armenië ervan het gebied rond Naborno-Karabach sinds een oorlog begin de jaren negentig bezet te houden en ziet er een schending van het volkenrecht in. De voornamelijk door Armeniërs bewoonde regio had zich destijds van Bakoe onafhankelijk verklaard. Sinds 1994 geldt er een broze wapenstilstand, die steeds weer wordt geschonden. Vredesonderhandelingen onder bemiddeling van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zitten al jaren in het slop. Nu dinsdag is in Wenen een crisisvergadering gepland. (Belga/AVE)

Azerbeidzjan heeft in het heropflakkerende conflict met Armenië om Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus zijn leger naar eigen zeggen in staat van paraatheid gebracht. Eenheden van alle componenten zouden "vernietigende slagen" voorbereiden indien langs vijandige kant de aanvallen niet stopgezet worden. Dat deelde het ministerie van Defensie in Bakoe mee. Azerbeidzjan roept Armenië opnieuw nadrukkelijk op niet op de burgerbevolking te schieten.Het bestuur van de internationaal niet erkende regio Nagorno-Karabach betichtte Azerbeidzjan van zijn kant van agressie. Sinds de heropflakkering van de gevechten zaterdag zijn 20 Armeense soldaten gedood. Azerbeidzjan heeft de eigen verliezen met 18 doden aangegeven. De regeringen in Jerevan en Bakoe wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Azerbeidzjan beschuldigt Armenië ervan het gebied rond Naborno-Karabach sinds een oorlog begin de jaren negentig bezet te houden en ziet er een schending van het volkenrecht in. De voornamelijk door Armeniërs bewoonde regio had zich destijds van Bakoe onafhankelijk verklaard. Sinds 1994 geldt er een broze wapenstilstand, die steeds weer wordt geschonden. Vredesonderhandelingen onder bemiddeling van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zitten al jaren in het slop. Nu dinsdag is in Wenen een crisisvergadering gepland. (Belga/AVE)