‘Azerbeidzjan blijft mensenrechten schenden’

© Reuters

Ondanks eerdere beloftes blijft Azerbeidzjan de mensenrechten schenden. Achter de Eurovisiesong-façade schuilt een minder kleurrijke realiteit.

Op de vooravond van de eerste ronde van het Eurovisiesongfestival kwamen burgers in de hoofdstad Bakoe op straat om te betogen tegen corruptie en voor de vrije meningsuiting. Toen de betogers aankwamen bij het stadhuis, reageerde de massaal opgetreden politie onmiddellijk met een verbale waarschuwing. Toen de burgers slogans bleven roepen, gingen de ordediensten over tot actie. “Verschillende politieagenten gebruikten de wapenstok op mensen die niet op de politiebus wilden stappen”, meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op haar website.

Na een eerder rapport van de organisatie over de inbreuken op de mensenrechten in Azerbeidzjan, had de overheid nochtans beloofd dat ze haar burgers vrij zou laten betogen. “De manier waarop de politie de burgers uiteendreef, bewijst hoe geëngageerd de regering is”, klinkt het schamper.

The show will go on
Een recent rapport van Human Rights Watch over Azerbeidzjan heeft het ook over de voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival dat deze week plaatsvindt. Om plaats te maken voor onder andere het theater en parkings, werden sinds 2008 honderden burgers onteigend. Bovendien ging de regering zelfs over tot het platleggen van gebouwen nog voor alle bewoners vertrokken waren. “Midden in de nacht werd ik wakker en voelde ik het gebouw schudden. Toen ik naar buiten liep, zag ik een werfleider. Ik vroeg hem te wachten tot we onze spullen bij elkaar hadden. Terwijl hij me aankeek, riep hij: ‘Breek maar af!'”, vertelde iemand aan Human Rights Watch.

De overheid ontkende echter dat de onteigeningen iets te maken hadden met het festival. Maar zodra bekend was dat Azerbeidzjan het volgende gastland zou zijn, dreef de overheid het ritme sterk op. Mensen die uit hun huis gezet werden, kregen zelden niet voldoende tijd om een ander onderkomen te vinden. Bovendien weigerde de regering in de meeste gevallen de onteigende burgers een wettelijke vergoeding te betalen.

Beloftes
Nadat Human Rights Watch op de hoogte gebracht werd van de praktijken, nam de organisatie contact op met onder andere de European Broadcast Union (EBU), die het festival uitzendt. Ze vroeg om samen met internationale partners druk te zetten op de Azerbeidzjaanse regering om de onteigeningen correct en transparant te regelen. De organisatie vroeg ook dat de regering de mensenrechten in de toekomst meer zou respecteren.

Azerbeidzjan beloofde uiteindelijk de mensenrechten te respecteren door vrij te laten betogen en de vrije meningsuiting van buitenlandse journalisten te garanderen. Het sprak zich echter niet uit over de lokale activisten. “De Azerbeidzjaanse overheid hanteert een dubbele standaard wat de vrije meningsuiting betreft. En haar eigen burgers delven daarbij het onderspit”, zegt onderzoekster Giorgi Gogia.

Kleurrijke façade De beste reclame voor het land is volgens Gogia echter geen tentoonstelling van hoge gebouwen of omzoomde avenues. “Als de regering echt een modern Azerbeidzjan wil laten zien, moet ze de vrije meningsuiting respecteren en vreedzame betogingen toelaten”, raadt Gogia aan. Momenteel dient de glitter en glamour van het Eurovisiesongfestival enkel als scherm voor de constante schendingen van de mensenrechten. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content