Australië vervolgt kardinaal Pell voor kindermisbruik

29/06/17 om 02:53 - Bijgewerkt om 10:36

Bron: Belga

In Australië wordt kardinaal George Pell vervolgd voor kindermisbruik. Dat bevestigt de politie van de Australische deelstaat Victoria. Pell geldt officieus als de nummer drie binnen de katholieke Kerk.

Australië vervolgt kardinaal Pell voor kindermisbruik

George Pell © REUTERS

Pell is eerste prefect van het secretariaat voor de Economie binnen het Vaticaan en daarmee verantwoordelijk voor de financiën.

De 76-jarige geestelijke was vroeger aartsbisschop in Melbourne en in Sydney. Als jonge priester zou hij in de jaren '70 en '80 meerdere jongens seksueel hebben misbruikt. Details over de aanklacht werden donderdag niet vrijgegeven, maar het zou om zaken uit een ver verleden gaan.

Vorig jaar zegden twee mannen dat ze door Pell waren misbruikt in een zwembad in de jaren '70. Een derde persoon zegt dat Pell zich in de jaren '80 ontblootte in een kleedhokje voor jongens. De speurders trokken naar Rome om de man te ondervragen.

De kardinaal heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar moet nu toch voor de rechter verschijnen. Zijn proces start op 18 juli.

Ook donderdag schreeuwde Pell zijn onschuld uit. "De kardinaal gaat zo snel mogelijk naar Australië om zijn naam te zuiveren, na goedkeuring van zijn dokters over zijn vlucht", staat in een persbericht van het aartsbisdom van Sydney. "Hij zegt dat hij uitkijkt naar de dag dat hij voor de rechtbank de beschuldigingen met klem kan ontkennen". Pell zou later donderdag nog een verklaring afleggen in Rome.

In Australië was er de voorbije jaren al veel kritiek op het feit dat de Kerk gevallen van pedofilie onder de mat veegde. Tegelijk kregen duizenden slachtoffers omgerekend meer dan 276 miljoen euro smartegeld.

Voor het Vaticaan komt het schandaal rond Pell erg ongelegen. Paus Franciscus ging in 2014 openlijk de strijd aan tegen misbruik in de Kerk.

Lees meer over:

Onze partners