Auschwitz-comité hekelt gebaar van vergiffenis op naziproces in Duitsland

27/04/15 om 20:58 - Bijgewerkt om 20:58

In een opmerkelijk gebaar heeft Auschwitz-overlevende Eva Kor de zogenaamde 'boekhouder van Auschwitz', Oskar Gröning, een hand en een knuffel gegeven.

Auschwitz-comité hekelt gebaar van vergiffenis op naziproces in Duitsland

Eva Kor met Oskar Gröning © Twitter

De Joodse Eva Kor overleefde de horror van Auschwitz, maar op het proces van Oskar Gröning wou ze absoluut de 93-jarige "boekhouder van Auschwitz" ontmoeten. De twee gaven elkaar een hand en een knuffel. "Ik zal nooit begrijpen waarom iemand woede verkiest boven een gebaar van goede wil", zegt ze. "Ik veroordeel hem en acht hem verantwoordelijk voor zijn daden, maar ik vergeef hem. Ik heb alle nazi's vergeven. Vergiffenis is de beste wraak."

Het internationale Auschwitz-comité kan zich echter niet vinden in de vergevingsgezindheid van Kor. "De daders vergiffenis schenken, daar voelen de overlevenden zich gezien hun decennialange zwijgen niet toe in staat. Ze weten ook niet wie ze in naam van hun vermoorde families vergeving kunnen schenken", zei Christoph Heubner, uitvoerend vicevoorzitter van de organisatie van overlevenden in Oswiecim.

Personalityshow

De blijkbaar geënsceneerde vergeving schendt de integriteit van de andere Auschwitz-overlevenden en herleidt het proces in Lüneburg "tot een personalityshow en soap".

"Het zou nefast zijn als de Duitse samenleving dit gebaar van een enkeling als een morele vrijspraak en slotverklaring verkeerd zou interpreteren", zei Heubner.

De overlevenden van Auschwitz hadden de haat overwonnen en de dialoog vooral met jonge generaties van Duitsers gezocht om voor onverdraagzaamheid, racisme en antisemitisme te waarschuwen. "De daders van Auschwitz hebben echter gezwegen. Geen woord van waarheid, wroeging of verontschuldigingen heeft ooit iemand bereikt". (Belga/TE)

Lees meer over: