De Amerikaanse president Barack Obama die op rondreis is door Europa, rondt zijn bezoek aan Ierland vroeger af dan gepland om eventuele problemen als gevolg van de aswolk uit IJsland te vermijden. Obama vliegt maandagavond nog naar Groot-Brittannië, waar hij eigenlijk pas dinsdagochtend werd verwacht. Het programma voor dinsdag blijft voorlopig onveranderd.

Aswolk op weg naar Ierland en Schotland

Eurocontrol en de Civil Aviation Authority waarschuwden maandag dat de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn dinsdag Schotland en Ierland kan bereiken en er voor hinder kan zorgen voor het luchtverkeer. "De huidige vooruitzichten voorspellen dat de aswolk het noorden en het westen van Schotland zal bereiken in de nacht van maandag op dinsdag", zei een woordvoerder van het Britse weerstation Met Office. Schotland zal in de rode zone liggen, met een concentratie van meer dan 4.000 microgram as per kubieke meter. Een dergelijke concentratie verbiedt vliegtuigen om op te stijgen en te landen, behalve als de autoriteiten van het betrokken land daar uitdrukkelijk toestemming voor geven.

De Civil Aviation Authority (CAA), het Britse bestuur voor de luchtvaart, liet in een mededeling weten dat "een verstoord luchtverkeer niet mag uitgesloten worden". "Als de vulkanische uitstoot verdergaat met dezelfde intensiteit zou de aswolk donderdag het westen van Frankrijk en het noorden van Spanje kunnen bereiken", waarschuwde Eurocontrol nog.

De Amerikaanse president neemt dus het zekere voor het onzekere en vertrekt alvast naar Londen. Na zijn bezoek aan Groot-Brittannië reist de Amerikaanse president nog door naar Frankrijk en Polen. (Belga/INM)

De Amerikaanse president Barack Obama die op rondreis is door Europa, rondt zijn bezoek aan Ierland vroeger af dan gepland om eventuele problemen als gevolg van de aswolk uit IJsland te vermijden. Obama vliegt maandagavond nog naar Groot-Brittannië, waar hij eigenlijk pas dinsdagochtend werd verwacht. Het programma voor dinsdag blijft voorlopig onveranderd. Aswolk op weg naar Ierland en Schotland Eurocontrol en de Civil Aviation Authority waarschuwden maandag dat de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn dinsdag Schotland en Ierland kan bereiken en er voor hinder kan zorgen voor het luchtverkeer. "De huidige vooruitzichten voorspellen dat de aswolk het noorden en het westen van Schotland zal bereiken in de nacht van maandag op dinsdag", zei een woordvoerder van het Britse weerstation Met Office. Schotland zal in de rode zone liggen, met een concentratie van meer dan 4.000 microgram as per kubieke meter. Een dergelijke concentratie verbiedt vliegtuigen om op te stijgen en te landen, behalve als de autoriteiten van het betrokken land daar uitdrukkelijk toestemming voor geven. De Civil Aviation Authority (CAA), het Britse bestuur voor de luchtvaart, liet in een mededeling weten dat "een verstoord luchtverkeer niet mag uitgesloten worden". "Als de vulkanische uitstoot verdergaat met dezelfde intensiteit zou de aswolk donderdag het westen van Frankrijk en het noorden van Spanje kunnen bereiken", waarschuwde Eurocontrol nog. De Amerikaanse president neemt dus het zekere voor het onzekere en vertrekt alvast naar Londen. Na zijn bezoek aan Groot-Brittannië reist de Amerikaanse president nog door naar Frankrijk en Polen. (Belga/INM)