De Britse luchtvaartautoriteiten waarschuwen dat de aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull, het luchtverkeer de komende zomermaanden nog vaak zal verstoren.

De Britse luchtvaartautoriteiten vrezen dat de as de komende maanden zal blijven drijven boven Groot-Brittannië. Sinds woensdag zeven uur is het luchtruim boven Schotland en Noord-Ierland gesloten wegens de sterke concentratie vulkanisch as in de lucht. Dinsdag hield de aswolk al honderden vliegtuigen aan de grond in Ierland.

En de weerkaarten voorspellen niet veel goeds want de as dreigt verder op te schuiven. Het is dus niet uitgesloten dat ook de luchthavens in het noordwesten van Engeland en die ten noorden van Wales ook getroffen zullen worden door een nieuw vliegverbod.

De Europese richtlijnen, vastgelegd op 19 april, moeten ervoor zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met de rechten van vliegtuigpassagiers bij een lamlegging van het luchtverkeer. Ondertussen kijkt de Europese Commissie hoe de opvangregels van passagiers overal op een eenvormige wijze kunnen worden toegepast.

Europees luchtruim

Dinsdag kwamen de Europese ministers van Transport nog bijeen om vaart te zetten achter de plannen om één Europees luchtruim te maken. Het Single European Sky-project moet de 27 luchtruimen herschikken in negen grote, functionele blokken. België zou dan een blok delen met Duitsland, Luxemburg, Nederland en Frankrijk.

De Britse luchtvaartautoriteiten waarschuwen dat de aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull, het luchtverkeer de komende zomermaanden nog vaak zal verstoren. De Britse luchtvaartautoriteiten vrezen dat de as de komende maanden zal blijven drijven boven Groot-Brittannië. Sinds woensdag zeven uur is het luchtruim boven Schotland en Noord-Ierland gesloten wegens de sterke concentratie vulkanisch as in de lucht. Dinsdag hield de aswolk al honderden vliegtuigen aan de grond in Ierland. En de weerkaarten voorspellen niet veel goeds want de as dreigt verder op te schuiven. Het is dus niet uitgesloten dat ook de luchthavens in het noordwesten van Engeland en die ten noorden van Wales ook getroffen zullen worden door een nieuw vliegverbod. De Europese richtlijnen, vastgelegd op 19 april, moeten ervoor zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met de rechten van vliegtuigpassagiers bij een lamlegging van het luchtverkeer. Ondertussen kijkt de Europese Commissie hoe de opvangregels van passagiers overal op een eenvormige wijze kunnen worden toegepast.Europees luchtruim Dinsdag kwamen de Europese ministers van Transport nog bijeen om vaart te zetten achter de plannen om één Europees luchtruim te maken. Het Single European Sky-project moet de 27 luchtruimen herschikken in negen grote, functionele blokken. België zou dan een blok delen met Duitsland, Luxemburg, Nederland en Frankrijk.