Toen het conflict in Syrië in 2011 uitbrak, werden tussen Rusland en Damascus contracten afgesloten: Moskou levert sindsdien, maar ook onder eerdere akkoorden, wapens aan de regering van president Bashar al-Assad. Dat liet die laatste volgens Reuters in een interview met de Russische overheidskrant Rossiyskaya Gazeta verstaan.

De uitspraken van de Syrische president spreken beweringen van Moskou tegen. Rusland stelde namelijk enkel wapens te leveren volgens akkoorden die voor het conflict gesloten werden.

'Contracten gewijzigd volgens strijd tegen terroristen'

'Er zijn contracten die getekend werden voordat de crisis begon en doorheen de crisis werden uitgevoerd', zegt Assad. 'Maar er zijn nog andere akkoorden over wapenlevering en samenwerking die gesloten werden toen het conflict al aan de gang was en die nu worden uitgevoerd. De contracten werden gewijzigd naar gelang het type strijd dat het Syrische leger leverde tegen terroristen.'

De Syrische president trad echter niet in details over het soort wapens dat door Rusland - de tweede grootste wapenexporteur ter wereld - geleverd werd sinds de start van de burgeroorlog die aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte en miljoenen op de vlucht joeg.

Verwachtingen onderhandelingen laag

Rusland, dat volgens Reuters onmiddellijke commentaar weigerde, is een trouwe bondgenoot van Assad. Het land organiseert van 6 tot 9 april 2015 onderhandelingen in Moskou met enkele gematigde Syrische oppositieleden en vertegenwoordigers van Damascus. Maar de verwachtingen zijn laag, aangezien er weinig vooruitgang geboekt werd bij een eerste onderhandelingsronde: in januari 2015 meed de Syrische oppositie de vergaderingen, erop wijzend dat ze enkel wilden deelnemen aan onderhandelingen die Assad van de macht zouden verdrijven. (WB)

Toen het conflict in Syrië in 2011 uitbrak, werden tussen Rusland en Damascus contracten afgesloten: Moskou levert sindsdien, maar ook onder eerdere akkoorden, wapens aan de regering van president Bashar al-Assad. Dat liet die laatste volgens Reuters in een interview met de Russische overheidskrant Rossiyskaya Gazeta verstaan.De uitspraken van de Syrische president spreken beweringen van Moskou tegen. Rusland stelde namelijk enkel wapens te leveren volgens akkoorden die voor het conflict gesloten werden.'Er zijn contracten die getekend werden voordat de crisis begon en doorheen de crisis werden uitgevoerd', zegt Assad. 'Maar er zijn nog andere akkoorden over wapenlevering en samenwerking die gesloten werden toen het conflict al aan de gang was en die nu worden uitgevoerd. De contracten werden gewijzigd naar gelang het type strijd dat het Syrische leger leverde tegen terroristen.'De Syrische president trad echter niet in details over het soort wapens dat door Rusland - de tweede grootste wapenexporteur ter wereld - geleverd werd sinds de start van de burgeroorlog die aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte en miljoenen op de vlucht joeg.Rusland, dat volgens Reuters onmiddellijke commentaar weigerde, is een trouwe bondgenoot van Assad. Het land organiseert van 6 tot 9 april 2015 onderhandelingen in Moskou met enkele gematigde Syrische oppositieleden en vertegenwoordigers van Damascus. Maar de verwachtingen zijn laag, aangezien er weinig vooruitgang geboekt werd bij een eerste onderhandelingsronde: in januari 2015 meed de Syrische oppositie de vergaderingen, erop wijzend dat ze enkel wilden deelnemen aan onderhandelingen die Assad van de macht zouden verdrijven. (WB)