De aanleiding voor de plannen van Artsen Zonder Grenzen is een recent tragisch ongeluk in de Middellandse Zee. Bij een ramp op 120 kilometer voor de Italiaanse kust, zijn eerder deze week mogelijk 400 mensen om het leven gekomen. Er is al langer kritiek dat Europa te weinig doet.

'Er is sprake van een humanitaire crisis', zegt Christof Godderis van Artsen Zonder Grenzen aan De Standaard.

Lidstaten lijken niet van plan situatie aan te pakken

Gisteren liet de vluchtelingenorganisatie van de VN ook al verstaan dat wat Europa doet om de situatie aan te pakken, ondermaats is. Ook Human Rights Watch waarschuwde dat 'het ondraaglijke aantal levens dat op zee verloren gaat, alleen nog stijgen als de Europese Unie geen extra middelen inzet'.

Maar de lidstaten zijn niet meteen van plan om dat te doen. De lidstaten zijn onderling verdeeld. Italië, Griekenland en Spanje zijn de eerste landen die met de vluchtelingen geconfronteerd worden, maar Duitsland en Zweden stellen dat zij het uiteindelijk zijn die de asielzoekers opvangen.

Bovendien vrezen de lidstaten dat meer reddingsacties een aanzuigeffect zullen hebben. Er is ook de vrees dat er tussen de vluchtelingen strijders van IS zullen zitten. (JH)

De aanleiding voor de plannen van Artsen Zonder Grenzen is een recent tragisch ongeluk in de Middellandse Zee. Bij een ramp op 120 kilometer voor de Italiaanse kust, zijn eerder deze week mogelijk 400 mensen om het leven gekomen. Er is al langer kritiek dat Europa te weinig doet.'Er is sprake van een humanitaire crisis', zegt Christof Godderis van Artsen Zonder Grenzen aan De Standaard. Gisteren liet de vluchtelingenorganisatie van de VN ook al verstaan dat wat Europa doet om de situatie aan te pakken, ondermaats is. Ook Human Rights Watch waarschuwde dat 'het ondraaglijke aantal levens dat op zee verloren gaat, alleen nog stijgen als de Europese Unie geen extra middelen inzet'.Maar de lidstaten zijn niet meteen van plan om dat te doen. De lidstaten zijn onderling verdeeld. Italië, Griekenland en Spanje zijn de eerste landen die met de vluchtelingen geconfronteerd worden, maar Duitsland en Zweden stellen dat zij het uiteindelijk zijn die de asielzoekers opvangen.Bovendien vrezen de lidstaten dat meer reddingsacties een aanzuigeffect zullen hebben. Er is ook de vrees dat er tussen de vluchtelingen strijders van IS zullen zitten. (JH)