Topdiplomaten van Bakoe en Jerevan spraken volgens een verklaring van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de belangrijkste bemiddelaar in dit conflict, voorts af dat ze zouden samenwerken om de lichamen van omgekomen soldaten terug te vinden en uit te wisselen.

Daarvoor zal er onder andere een veiligheidsgarantie worden gegeven aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Ook gingen beide partijen akkoord om elkaar binnen de week een lijst met krijgsgevangenen te bezorgen.

Nagorno-Karabach, een bergachtig gebied dat nu bijna uitsluitend door Armeniërs wordt bevolkt, scheidde zich in de jaren 90 af van Azerbeidzjan na een oorlog die 30.000 levens eiste en honderdduizenden dakloos maakte. De onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach, economisch en militair gesteund door Jerevan, is niet erkend door de internationale gemeenschap, zelfs niet door Armenië zelf.

Sinds 27 september zijn de Azerbeidzjaanse troepen en die van Nagorno-Karabach opnieuw met elkaar in botsing gekomen. Tot dusver zijn drie pogingen tot een humanitaire wapenstilstand mislukt. Volgens gedeeltelijke rapporten zijn tijdens deze schermutselingen meer dan 1.250 mensen, onder wie meer dan 130 burgers, gedood. Het gaat om de zwaarste conflicten sinds de oorlog van de jaren 90.

Topdiplomaten van Bakoe en Jerevan spraken volgens een verklaring van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de belangrijkste bemiddelaar in dit conflict, voorts af dat ze zouden samenwerken om de lichamen van omgekomen soldaten terug te vinden en uit te wisselen. Daarvoor zal er onder andere een veiligheidsgarantie worden gegeven aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Ook gingen beide partijen akkoord om elkaar binnen de week een lijst met krijgsgevangenen te bezorgen. Nagorno-Karabach, een bergachtig gebied dat nu bijna uitsluitend door Armeniërs wordt bevolkt, scheidde zich in de jaren 90 af van Azerbeidzjan na een oorlog die 30.000 levens eiste en honderdduizenden dakloos maakte. De onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach, economisch en militair gesteund door Jerevan, is niet erkend door de internationale gemeenschap, zelfs niet door Armenië zelf. Sinds 27 september zijn de Azerbeidzjaanse troepen en die van Nagorno-Karabach opnieuw met elkaar in botsing gekomen. Tot dusver zijn drie pogingen tot een humanitaire wapenstilstand mislukt. Volgens gedeeltelijke rapporten zijn tijdens deze schermutselingen meer dan 1.250 mensen, onder wie meer dan 130 burgers, gedood. Het gaat om de zwaarste conflicten sinds de oorlog van de jaren 90.