De wet werd zopas goedgekeurd door de Senaat van Arizona. Eerder had ook het Huis van Afgevaardigden van de staat ja gestemd. Beide halfronden worden gecontroleerd door de Republikeinse partij.

De wettekst staat eigenaars van handelszaken toe om te weigeren mensen te bedienen als ze vinden dat dat tegen hun godsdienstige overtuigingen in gaat. Een bakker zou dus nee kunnen zeggen tegen een homokoppel dat een bruiloftstaart wil kopen en een hotel zou kunnen weigeren om een lesbisch stel een kamer te verhuren.

Woordvoerders van de holebigroepen vinden dat ze daardoor gediscrimineerd en tot tweederangsburgers gedegradeerd zouden worden. De wet is ongrondwettelijk, argumenteren ze, omdat hij niet alle burgers gelijke bescherming geeft.

"Deze wet opent ook de deur voor discriminatie op grond van ras, familiale status, godsdienst, geslacht, afkomst of handicap", zei Anna Tovar, de Democratische minderheidsleider in de Senaat van Arizona.

Veto

Arizona is niet de enige plek in de VS waar zulke maatregelen overwogen worden. Een soortgelijke wet haalde het vorige week niet in Kansas en ook in een reeks ander staten debatteren de deelstaatsparlementen erover. Maar Arizona staat op het punt om de wettekst daadwerkelijk door te voeren.

De wet wordt van kracht zodra Jan Brewer, de Republikeinse gouverneur van de staat, hem ondertekent. Wat zij gaat doen, is onduidelijk. Brewer gebruikte eerder haar veto tegen een gelijkaardige maatregel, maar heeft in het verleden wel eens laten horen dat handelaars wat haar betreft mensen mogen weigeren op basis van seksuele voorkeur.

Duidelijk is dat Brewer behoorlijk onder druk staat. Een groot deel van de middenstand en het zakenleven is ervan overtuigd dat de staat averij zal oplopen als de wet van kracht wordt. De conservatieve Republikeinse achterban vindt dan weer dat het niet holebi's zijn die discriminatie moeten vrezen, maar wel gelovigen.

Volgens de Republikeinse volksvertegenwoordigers Eddie Farnsworth, een van de indieners van de wettekst, is er een grootscheepse aanval bezig op de religieuze vrijheid in de VS. "Deze wet is een poging om die vrijheid te beschermen."

Super Bowl-boycot

In het zakenleven zijn er echter heel wat mensen die dat anders zien. "Deze wetgeving onderwerpt bedrijven die in Arizona gevestigd zijn of erover denken om hierheen te komen aan risico's op rechtszaken en dure, onnodige juridische disputen", waarschuwt het Greater Phoenix Economic Council (GPEC), een adviesorgaan in de grootste stad van de staat.

Volgend jaar gaat de Super Bowl, de gigantische finale van het American football in Arizona door, werpt GPEC-voorzitter Barry Broome op. "Met deze wet stellen we onszelf bloot aan boycots tegen de Super Bowl en alle grote evenementen er omheen."

De wet werd zopas goedgekeurd door de Senaat van Arizona. Eerder had ook het Huis van Afgevaardigden van de staat ja gestemd. Beide halfronden worden gecontroleerd door de Republikeinse partij.De wettekst staat eigenaars van handelszaken toe om te weigeren mensen te bedienen als ze vinden dat dat tegen hun godsdienstige overtuigingen in gaat. Een bakker zou dus nee kunnen zeggen tegen een homokoppel dat een bruiloftstaart wil kopen en een hotel zou kunnen weigeren om een lesbisch stel een kamer te verhuren. Woordvoerders van de holebigroepen vinden dat ze daardoor gediscrimineerd en tot tweederangsburgers gedegradeerd zouden worden. De wet is ongrondwettelijk, argumenteren ze, omdat hij niet alle burgers gelijke bescherming geeft."Deze wet opent ook de deur voor discriminatie op grond van ras, familiale status, godsdienst, geslacht, afkomst of handicap", zei Anna Tovar, de Democratische minderheidsleider in de Senaat van Arizona.Arizona is niet de enige plek in de VS waar zulke maatregelen overwogen worden. Een soortgelijke wet haalde het vorige week niet in Kansas en ook in een reeks ander staten debatteren de deelstaatsparlementen erover. Maar Arizona staat op het punt om de wettekst daadwerkelijk door te voeren.De wet wordt van kracht zodra Jan Brewer, de Republikeinse gouverneur van de staat, hem ondertekent. Wat zij gaat doen, is onduidelijk. Brewer gebruikte eerder haar veto tegen een gelijkaardige maatregel, maar heeft in het verleden wel eens laten horen dat handelaars wat haar betreft mensen mogen weigeren op basis van seksuele voorkeur.Duidelijk is dat Brewer behoorlijk onder druk staat. Een groot deel van de middenstand en het zakenleven is ervan overtuigd dat de staat averij zal oplopen als de wet van kracht wordt. De conservatieve Republikeinse achterban vindt dan weer dat het niet holebi's zijn die discriminatie moeten vrezen, maar wel gelovigen.Volgens de Republikeinse volksvertegenwoordigers Eddie Farnsworth, een van de indieners van de wettekst, is er een grootscheepse aanval bezig op de religieuze vrijheid in de VS. "Deze wet is een poging om die vrijheid te beschermen." In het zakenleven zijn er echter heel wat mensen die dat anders zien. "Deze wetgeving onderwerpt bedrijven die in Arizona gevestigd zijn of erover denken om hierheen te komen aan risico's op rechtszaken en dure, onnodige juridische disputen", waarschuwt het Greater Phoenix Economic Council (GPEC), een adviesorgaan in de grootste stad van de staat. Volgend jaar gaat de Super Bowl, de gigantische finale van het American football in Arizona door, werpt GPEC-voorzitter Barry Broome op. "Met deze wet stellen we onszelf bloot aan boycots tegen de Super Bowl en alle grote evenementen er omheen."