Enkele vooraanstaande vrouwen binnen de Britse Anglicaanse Kerk willen dat naar God niet alleen verwezen wordt met het persoonlijke voornaamwoord 'hij', maar ook met 'zij'. De vrouwen willen op die manier het seksisme binnen de kerk aanpakken.

'Het gebruik van 'hij' suggereert dat mannen dichter bij God staan, waardoor vrouwen zich minder 'christelijk' voelen en zich dus minder in staat achten om Christus in de wereld te vertegenwoordigen', aldus de vrouwelijke priester Emma Percy, lid van de drukkingsgroep Women and the Church (Watch) in de Sunday Times. 'Als we het feit dat man en vrouw naar het beeld van God zijn gemaakt serieus nemen, moet zowel vrouwelijk als mannelijk taalgebruik aangewend worden.'

'Onze Moeder in de hemel'

Het zal echter wel nog eventjes duren voor de Britten in de kerk 'Onze Moeder in de hemel' prevelen, want daarvoor is eerst nog de toestemming nodig van de liturgische commissie en de generale synode. Bovendien stuit het voorstel op nogal wat kritiek. Sommigen argumenteren dat Jezus zelf God ook aanspreekt met 'Vader'. Voor anderen is dit dan weer een voorbeeld van politieke correctheid die te ver in de andere richting is doorgeslagen.

Al meer dan 20 jaar kunnen vrouwen binnen de Kerk van Engeland priester worden. In Januari van dit jaar werd in Groot-Brittannië dankzij de druk van Women and the Church ook de allereerste vrouwelijke bisschop gewijd. Sindsdien zijn er nog twee andere vrouwelijke bisschoppen geselecteerd. (TE)

Enkele vooraanstaande vrouwen binnen de Britse Anglicaanse Kerk willen dat naar God niet alleen verwezen wordt met het persoonlijke voornaamwoord 'hij', maar ook met 'zij'. De vrouwen willen op die manier het seksisme binnen de kerk aanpakken.'Het gebruik van 'hij' suggereert dat mannen dichter bij God staan, waardoor vrouwen zich minder 'christelijk' voelen en zich dus minder in staat achten om Christus in de wereld te vertegenwoordigen', aldus de vrouwelijke priester Emma Percy, lid van de drukkingsgroep Women and the Church (Watch) in de Sunday Times. 'Als we het feit dat man en vrouw naar het beeld van God zijn gemaakt serieus nemen, moet zowel vrouwelijk als mannelijk taalgebruik aangewend worden.'Het zal echter wel nog eventjes duren voor de Britten in de kerk 'Onze Moeder in de hemel' prevelen, want daarvoor is eerst nog de toestemming nodig van de liturgische commissie en de generale synode. Bovendien stuit het voorstel op nogal wat kritiek. Sommigen argumenteren dat Jezus zelf God ook aanspreekt met 'Vader'. Voor anderen is dit dan weer een voorbeeld van politieke correctheid die te ver in de andere richting is doorgeslagen.Al meer dan 20 jaar kunnen vrouwen binnen de Kerk van Engeland priester worden. In Januari van dit jaar werd in Groot-Brittannië dankzij de druk van Women and the Church ook de allereerste vrouwelijke bisschop gewijd. Sindsdien zijn er nog twee andere vrouwelijke bisschoppen geselecteerd. (TE)