Volgens de eerste exit polls wint de CDU/CSU afgetekend met 42 tot 42,5 procent van de stemmen. Merkel liet al weten heel verheugd te zijn met het resultaat van haar partij en beloofde 'vier nieuwe jaren van succes'.

Absolute meerderheid?

Volgens extrapolaties van de openbare zender ZDF komt de CDU/CSU zelfs uit op 304 van de 606 zetels in de Bonsdag, een absolute meerderheid dus. Volgens de berekeningen van ARD tellen de christendemocraten 302 zitjes, net geen absolute meerderheid dus.

Kloppen de berekeningen van ZDF, dan kan Merkel alleen regeren, zonder beroep te moeten doen op een andere partij. Dat is niet meer gebeurd sinds bondskanselier Konrad Adenauer in 1957.

FDP verliest zwaar

De liberale FDP, de huidige coalitiepartner van CDU/CSU, lijdt zoals verwacht zwaar verlies en lijkt zelfs de kiesdrempel niet te halen. Ze komt volgens de eerste prognoses uit op 4,5 tot 4,9 procent, de kiesdrempel ligt op 5 procent.

Een mogelijkheid is dus ook dat Merkel een coalitie moet vormen met de sociaaldemocratische SPD. De partij van kandidaat-bondskanselier Peer Steinbrück komt volgens de eerste exit polls uit op 25,9 procent. Partijvoorzitter Sigmar Gabriel gaf de nederlaag van zijn partij al toe en feliciteerde Merkel met de overwinning.

Merkel liet de voorbije weken diverse keren verstaan dat ze een uitgesproken voorkeur heeft voor de voortzetting van de huidige coalitie met de FDP, maar gaf ook aan bereid te zijn om net als in 2005-2009 samen te werken met de sociaaldemocraten in een brede coalitie.

De Groenen mogen rekenen op 8 procent van de stemmen en Die Linke op 8,4 procent. De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) haalt met 4,8 à 4,9 procent net als de FDP nipt de kiesdrempel niet.

Hoge opkomst

De opkomst bedroeg om 14 uur 41,4 procent, zo meldt de kiescommissie. Dat is meer dan op hetzelfde tijdstip vier jaar geleden, toen de opkomst 36,1 procent bedroeg.

Volgens de eerste exit polls wint de CDU/CSU afgetekend met 42 tot 42,5 procent van de stemmen. Merkel liet al weten heel verheugd te zijn met het resultaat van haar partij en beloofde 'vier nieuwe jaren van succes'.Absolute meerderheid? Volgens extrapolaties van de openbare zender ZDF komt de CDU/CSU zelfs uit op 304 van de 606 zetels in de Bonsdag, een absolute meerderheid dus. Volgens de berekeningen van ARD tellen de christendemocraten 302 zitjes, net geen absolute meerderheid dus.Kloppen de berekeningen van ZDF, dan kan Merkel alleen regeren, zonder beroep te moeten doen op een andere partij. Dat is niet meer gebeurd sinds bondskanselier Konrad Adenauer in 1957. FDP verliest zwaarDe liberale FDP, de huidige coalitiepartner van CDU/CSU, lijdt zoals verwacht zwaar verlies en lijkt zelfs de kiesdrempel niet te halen. Ze komt volgens de eerste prognoses uit op 4,5 tot 4,9 procent, de kiesdrempel ligt op 5 procent.Een mogelijkheid is dus ook dat Merkel een coalitie moet vormen met de sociaaldemocratische SPD. De partij van kandidaat-bondskanselier Peer Steinbrück komt volgens de eerste exit polls uit op 25,9 procent. Partijvoorzitter Sigmar Gabriel gaf de nederlaag van zijn partij al toe en feliciteerde Merkel met de overwinning.Merkel liet de voorbije weken diverse keren verstaan dat ze een uitgesproken voorkeur heeft voor de voortzetting van de huidige coalitie met de FDP, maar gaf ook aan bereid te zijn om net als in 2005-2009 samen te werken met de sociaaldemocraten in een brede coalitie.De Groenen mogen rekenen op 8 procent van de stemmen en Die Linke op 8,4 procent. De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) haalt met 4,8 à 4,9 procent net als de FDP nipt de kiesdrempel niet.Hoge opkomst De opkomst bedroeg om 14 uur 41,4 procent, zo meldt de kiescommissie. Dat is meer dan op hetzelfde tijdstip vier jaar geleden, toen de opkomst 36,1 procent bedroeg.