Brits minister van Energie Andrea Leadsom zou volgens de Britse openbare omroep BBC uit de race naar het leiderschap van de Conservatieve Partij stappen. Aangezien de Conservatieven nu ook de premier leveren en Labour in een dipje zit, wordt verwacht dat de Conservatieve leider ook meteen de opvolger wordt van David Cameron. De belangrijkste kandidate, huidig minister van Binnenlandse Zaken Theresa May blijft nu alleen over. Op 9 september wordt de uitslag van de verkiezing bekendgemaakt. Cameron treedt in oktober af omdat hij het referendum over een Britse EU-exit verloren heeft.

BBC vernam het nieuws van een bron 'dicht bij de minister'. Die zei dat 'het misbruik te groot' was geworden.

Leadsom kwam afgelopen weekend in een stormpje terecht na een interview met The Times. Ze leek te suggereren dat ze een geschiktere kandidaat is omdat zij kinderen heeft en tegenkandidate May niet.

In een verklaring sprak ze haar steun uit voor Theresa May. 'Ik wens haar alle succes en verzeker haar dat ze mijn volledige steun heeft.'

Geen obstakels meer voor May

Op dit moment is het onduidelijk wanneer officieel aangekondigd zal worden dat Theresa May de nieuwe Britse premier wordt. Het enige wat daarvoor nog moet gebeuren, is dat het partijbestuur van de Conservatieve Partij deze namiddag formeel bevestigt dat ze de nieuwe leider is.

Het is dus niet nodig dat er nieuwe algemene verkiezingen komen, dat is een heel andere procedure. Daarvoor moet eerst heel de regering ontslag nemen, vervolgens moet de premier proberen om een nieuwe regering te vormen en als dat niet lukt moet twee derde van het parlement (dus ook de Labour-parlementsleden) stemmen voor nieuwe verkiezingen.

Labour

Bij Labour krijgt de - ook door het brexit-referendum aan het wankelen gebrachte - leider Jeremy Corbyn nu ook concurrentie. Angela Eagle kondigt aan dat ze een gooi doet naar het leiderschap van de linkse oppositiepartij. (SD)

Brits minister van Energie Andrea Leadsom zou volgens de Britse openbare omroep BBC uit de race naar het leiderschap van de Conservatieve Partij stappen. Aangezien de Conservatieven nu ook de premier leveren en Labour in een dipje zit, wordt verwacht dat de Conservatieve leider ook meteen de opvolger wordt van David Cameron. De belangrijkste kandidate, huidig minister van Binnenlandse Zaken Theresa May blijft nu alleen over. Op 9 september wordt de uitslag van de verkiezing bekendgemaakt. Cameron treedt in oktober af omdat hij het referendum over een Britse EU-exit verloren heeft. BBC vernam het nieuws van een bron 'dicht bij de minister'. Die zei dat 'het misbruik te groot' was geworden. Leadsom kwam afgelopen weekend in een stormpje terecht na een interview met The Times. Ze leek te suggereren dat ze een geschiktere kandidaat is omdat zij kinderen heeft en tegenkandidate May niet.In een verklaring sprak ze haar steun uit voor Theresa May. 'Ik wens haar alle succes en verzeker haar dat ze mijn volledige steun heeft.'Geen obstakels meer voor MayOp dit moment is het onduidelijk wanneer officieel aangekondigd zal worden dat Theresa May de nieuwe Britse premier wordt. Het enige wat daarvoor nog moet gebeuren, is dat het partijbestuur van de Conservatieve Partij deze namiddag formeel bevestigt dat ze de nieuwe leider is. Het is dus niet nodig dat er nieuwe algemene verkiezingen komen, dat is een heel andere procedure. Daarvoor moet eerst heel de regering ontslag nemen, vervolgens moet de premier proberen om een nieuwe regering te vormen en als dat niet lukt moet twee derde van het parlement (dus ook de Labour-parlementsleden) stemmen voor nieuwe verkiezingen.Bij Labour krijgt de - ook door het brexit-referendum aan het wankelen gebrachte - leider Jeremy Corbyn nu ook concurrentie. Angela Eagle kondigt aan dat ze een gooi doet naar het leiderschap van de linkse oppositiepartij. (SD)