Amper 11 migranten weg uit Duitsland door bilaterale deals met andere EU-lidstaten

De Duitse politie controleert voertuigen op onder meer de aanwezigheid van migranten aan de grens met Oostenrijk, Kiefersfelden, 11 juli 2018 © REUTERS

Sinds de Duitse regering vorig jaar met andere lidstaten bilaterale akkoorden over de terugname van migranten sloot, zijn amper elf migranten op basis van die akkoorden teruggekeerd naar hun land van aankomst in de Europese Unie. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag aan het persbureau dpa gemeld.

De omgang met migranten aan de zuidelijke grenzen van Duitsland bracht de regering in Berlijn vorige zomer aan de rand van de afgrond. Het dispuut binnen de regering werd uiteindelijk beslecht met de belofte van bondskanselier Angela Merkel om bilaterale akkoorden te sluiten die het Berlijn mogelijk maken om migranten terug te sturen naar hun eerste land van aankomst in de Europese Unie.

Belangwekkende resultaten lijken die akkoorden vooralsnog niet op te leveren.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds augustus op basis van deze akkoorden negen mensen teruggestuurd naar Griekenland en twee naar Spanje. Het akkoord met Italië is tot dusver dode letter gebleken.

Volgens parlementslid Linda Teuteberg van de liberale oppositiepartij FDP blijkt uit de cijfers dat de akkoorden te veel uitzonderingen bevatten en dus weinig efficiënt zijn. Volgens de huidige regels in de Europese Unie moeten migranten asiel aanvragen in het eerste land dat ze betreden. De laatste jaren waren de regels echter moeilijk te implementeren, omdat de opnamecapaciteit van mediterrane landen van aankomst als Griekenland en Italië op de proef werd gesteld door de hogere instroom. Veel migranten reisden door naar Duitsland en andere noordelijke lidstaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content