Amnesty wil dat EU vluchtelingendeal opschort: ‘Turkije zendt dagelijks 100 Syriërs terug, is geen veilig land’

Meisje in vluchtelingenopvang aan de Syrische kant van de grens met Turkije © REUTERS

Turkije stuurt volgens Amnesty International sinds half januari dagelijks ongeveer honderd mensen terug naar Syrië. Het land is niet veilig voor uit Europa teruggestuurde vluchtelingen, aldus AI. Dit rapport is, reageerde de Nederlandse toppoliticus Diederik Samsom, een reden om de EU-deal met Turkije op te schorten.

Onderzoekers van Amnesty hebben drie dagen lang getuigensen verzameld in het zuiden van Turkije. Die tonen volgens de mensenrechtenorganisatie aan dat Turkije geen veilig derde land is en dat de deal met Europa, waarbij Syrische vluchtelingen massaal teruggestuurd zullen worden naar Turkije, niet mag doorgaan. De getuigenissen bevestigen “een publiek geheim in de regio”.

De gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn volgens Amnesty illegaal volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving.

‘EU-afspraken komen niet in de praktijk’

“Het lijkt erop dat Turkije de afgelopen zeven tot negen weken duizenden vluchtelingen naar Syrië heeft uitgezet”, aldus het Amnesty-verslag. “Als de EU inderdaad Syriërs gaat terugsturen naar Turkije, is er een reëel risico dat sommigen van hen hetzelfde lot zal treffen”.

John Dahlhuisen, Europa-directeur bij Amnesty International, in het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur: “Turkije is geen veilig land voor Syrische vluchtelingen en het wordt onveiliger met de dag.”

Diederik Samsom, leider van de Nederlandse sociaaldemocratische coalitiepartner PvdA, noemde wat Amnesty ontdekte, ook in Nieuwsuur, een reden om de EU-deal met Turkije op te schorten. “Dit is in strijd met alles waar wij voor staan.”

Volgens Samsom zijn de afspraken tussen de EU en Turkije glashelder. “Het terugsturen van vluchtelingen naar Syrië is in strijd met internationale verdragen, en daar moet Turkije zich aan houden.” Samsom zegt dat Turkije zich al jaren schuldig maakt aan het schenden van afspraken, maar dankzij de deal met de EU daar eindelijk op kan worden aangesproken. Dat moet volgens de PvdA-leider ook direct gebeuren. “En het moge duidelijk zijn, zo lang Turkije zich niet houdt aan internationale verdragen, komen de afspraken niet in de praktijk.”

‘Fort Turkije’

Uit het Amnesty-onderzoek blijkt ook dat de Turkse autoriteiten in de zuidelijke grensgebieden minder Syriërs registreren. Geen registratie betekent geen toegang tot basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg. De laatste maanden heeft Turkije bovendien zijn grenzen afgesloten voor iedereen behalve degenen die medische noodhulp nodig hebben. Er is zelfs geschoten op mensen die de grens wilden oversteken. “Na Fort Europa lijkt er nu ook een Fort Turkije te ontstaan”, besluit Amnesty.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content