Amnesty: vele regeringen willen massaspionage nog uitbreiden

Edward Snowden © Reuters

“Regeringen wereldwijd moeten aanvaarden dat ze het debat over de legitimiteit van grootschalige afluisterpraktijken hebben verloren. Ze moeten daarom de manier herzien waarop ze inlichtingen verzamelen. Maar vele regeringen zoeken manieren om massaspionage in stand te houden of zelfs uit te breiden”.

Dat schrijven Amnesty International en Privacy International in een rapport dat exact twee jaar na de eerste onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden verschijnt. Het rapport maakt zich onder meer zorgen over de grotere bevoegdheden die spionage-autoriteiten in Frankrijk en Groot-Brittannië zullen krijgen.

“De machtsverhoudingen zijn aan het veranderen”, zegt Snowden zelf. “Elke keer dat justitie ons gelijk geeft, dat de wetgeving aangepast wordt, tonen we aan dat de feiten overtuigender zijn dan de schrik”.

Het rapport, getiteld “Two years after Snowden: Protecting human rights in an age of mass surveillance”, moet aantonen dat de regeringen manieren zoeken om massaspionage in stand te houden of zelfs uit te breiden, hoewel de praktijken al meermaals door gerechtelijke instanties of parlementen werden veroordeeld.

Freedom Act

De publicatie van het rapport volgt enkele dagen na de goedkeuring in de Amerikaanse Senaat van de “Freedom Act”, die een hervorming en gedeeltelijke inperking van de NSA-spionageprogramma’s voorziet. Het gaat om de grootste hervorming van het NSA-programma sinds Snowden meer dan twee jaar geleden het massale karakter van de spionage- en afluisteractiviteiten aan het licht bracht. Na 11 september 2001 kreeg het agentschap via de “Patriot Act” immers ruime bevoegdheden toegekend.

‘Inbreuk op mensenrechten’

“Dankzij Edward Snowden zijn miljoenen mensen er zich nu van bewust dat zelfs hun meest persoonlijke geheimen niet veilig zijn voor spionage van overheidswege”, zegt Carly Nyst, juridisch directrice bij Privacy International. “Nationale en internationale expertengroepen hebben een ondubbelzinnige boodschap gebracht: grootschalige afluisterpraktijken vormen een inbreuk op de mensenrechten. De regeringen moeten die programma’s nu hervormen”, zegt ze nog.

“Het is ontgoochelend dat de regeringen niet willen erkennen dat massaspionage de mensenrechten schendt”, zegt ook Sherif Elsayed-Ali van Amnesty International. “Als de goedkeuring van de Freedom Act aantoont dat het mogelijk is de spionageactiviteiten aan banden te leggen, dan toont de nakende goedkeuring in Groot-Brittannië en Frankrijk van een nog ingrijpendere spionage aan dat de honger van de regeringen naar steeds meer info over ons privéleven nog niet gestild is”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content