Dat stelt zegt Amnesty International in een nieuw onderzoeksrapport.

Het onderzoeksrapportI need my parents' consent to be myself- Barriers to gender-affirming treatments for transgender people in China toont aan dat een gebrek aan informatie, discriminatie, stigma en restrictieve ontvankelijkheidscriteria transgenders ertoe dwingen om gebruik te maken van ongereguleerde en onveilige genderbevestigende behandelingen.

De gemeenschap van transgenders in China, aldus Amnesty in een mededeling, is zo goed als onzichtbaar en wordt geconfronteerd met verregaande discriminatie thuis, op school, op de werkvloer en in het gezondheidssysteem.

De organisatie kreeg vijftien transgenders zover om te getuigen over hun ervaringen. Uit de interviews bleek dat ze de weg niet vinden naar de zorg die ze nodig hebben, gedeeltelijk omdat ze zelf weinig informatie hebben maar ook en vooral omdat ze met sterke discriminatie te maken krijgen.

'Mentaal ziek'

In China, aldus Amnesty, worden transgenders geclassificeerd als 'mentaal ziek' en genderbevestigende behandelingen zijn enkel toegankelijk mits toestemming van de familie. Dit is een ernstige horde om te nemen. Veel transgenders praten niet met hun familie omdat ze vrezen afgewezen te worden. Ook andere criteria om in aanmerking te komen voor chirurgie - zoals ongetrouwd zijn of een leeg strafblad hebben - vormen obstakels tot behandeling. 'China laat transgenders in de steek. Discriminerende wetgeving en beleid geven vele mensen het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan hun leven op het spel te zetten en zichzelf te opereren en onveilige hormonenbehandelingen toe te passen die ze aankopen op de zwarte markt,' zegt Doriane Lau, China-onderzoeker van Amnesty International. Twee van de vijftien gesprekspartners hebben geprobeerd zichzelf te opereren.

'De autoriteiten', aldus Lau, 'mogen transgenders niet langer classificeren als mentaal zieken. Informatie over gezondheidszorg voor transgenders moet beschikbaar gemaakt worden en de extreme voorwaarden om toegang te krijgen tot genderbevestigende chirurgie moeten versoepeld worden. Transgenders hebben recht op de gezondheidszorg die ze nodig hebben.'