Deze wijzen er volgens de mensenrechtenorganisatie sterk op dat de tientallen mensen die toen zijn vermoord later in massagraven begraven werden. De autoriteiten "willen niet dat de waarheid aan het licht komt", zegt Amnesty-directeur Karen Moeskops.

Op 11 december werden gelijktijdig drie legerkazernes in de hoofdstad aangevallen, en later op de dag volgden represailles in tegen het regime gekante wijken. Volgens de autoriteiten vielen die dag ruim 90 doden, voor het merendeel "vijanden". Volgens de VN ging het om 200 doden.

Die 11 december was de bloedigste dag sinds het begin van de crisis eind april. Op de Amnestybeelden, die dateren van eind december en begin januari, is in Buringa, 12 km ten noorden van Bujumbura, een stuk grond van goed 50 vierkante meter te zien waar vijf massagraven zouden zijn. Volgens getuigen zijn daar in de namiddag van 11 december graven aangelegd. De ngo zegt ook te beschikken over "geloofwaardige berichten" over vermoedelijke massagraven op verschillende andere plaatsen: negen verschillende graven waar meer dan 50 lichamen zouden liggen.

Afrikaanse Unie

Onderzoekers van Amnesty waren begin december in Bujumbura en bezochten de getroffen wijken. Getuigen vertelden hoe politie en lokale autoriteiten de wijk Nyakabiga en andere wijken uitkamden op zoek naar lichamen, en die meenamen naar onbekende locaties. Over enkele dagen wordt het Burundese conflict besproken op een top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. "Afrikaanse leiders moeten er de Burundese regering oproepen internationale onderzoekers toegang te geven tot de bewuste sites", aldus Amnesty.

In Burundi is het onrustig sinds president Nkurunziza in april bekendmaakte dat hij, tegen de grondwet in, nog een derde amtstermijn aan de macht wil blijven.

(Belga/RR)

Deze wijzen er volgens de mensenrechtenorganisatie sterk op dat de tientallen mensen die toen zijn vermoord later in massagraven begraven werden. De autoriteiten "willen niet dat de waarheid aan het licht komt", zegt Amnesty-directeur Karen Moeskops.Op 11 december werden gelijktijdig drie legerkazernes in de hoofdstad aangevallen, en later op de dag volgden represailles in tegen het regime gekante wijken. Volgens de autoriteiten vielen die dag ruim 90 doden, voor het merendeel "vijanden". Volgens de VN ging het om 200 doden. Die 11 december was de bloedigste dag sinds het begin van de crisis eind april. Op de Amnestybeelden, die dateren van eind december en begin januari, is in Buringa, 12 km ten noorden van Bujumbura, een stuk grond van goed 50 vierkante meter te zien waar vijf massagraven zouden zijn. Volgens getuigen zijn daar in de namiddag van 11 december graven aangelegd. De ngo zegt ook te beschikken over "geloofwaardige berichten" over vermoedelijke massagraven op verschillende andere plaatsen: negen verschillende graven waar meer dan 50 lichamen zouden liggen. Onderzoekers van Amnesty waren begin december in Bujumbura en bezochten de getroffen wijken. Getuigen vertelden hoe politie en lokale autoriteiten de wijk Nyakabiga en andere wijken uitkamden op zoek naar lichamen, en die meenamen naar onbekende locaties. Over enkele dagen wordt het Burundese conflict besproken op een top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. "Afrikaanse leiders moeten er de Burundese regering oproepen internationale onderzoekers toegang te geven tot de bewuste sites", aldus Amnesty.In Burundi is het onrustig sinds president Nkurunziza in april bekendmaakte dat hij, tegen de grondwet in, nog een derde amtstermijn aan de macht wil blijven. (Belga/RR)