De opmars van de terroristen, die de afgelopen dagen zijn opgerukt naar het zuiden en de hoofdstad Bagdad naderen, is een "uitdaging voor de stabiliteit van de regio", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met Yahoo! News.

Elitetroepen

Voordat de Amerikanen willen gaan praten over mogelijke militaire samenwerking met Iran moeten we eerst maar eens zien wat Iran wel en niet wil doen, zei Kerry. Hij wil niets uitsluiten, maar benadrukt wel dat het contact met de islamitische republiek stapsgewijs moet gebeuren. Het Witte Huis zei later in een verklaring dat militaire samenwerking is uitgesloten. Eventuele gesprekken met Iran gaan niet over militaire acties of de coördinatie daarvan.

Eerder deze week werd bekend dat de Iraniërs overwegen om samen te werken met Amerika om de groeiende invloed van ISIS in Irak tegen te gaan. Iran zou intussen al elitetroepen hebben gestuurd die samen met Iraakse militairen de terroristen bestrijden.

Ook de Verenigde Staten hebben al toegezegd Bagdad te steunen. Maar hoe de Amerikanen - die enkele jaren geleden hun militaire aanwezigheid in Irak hebben beëindigd - dat precies gaan doen, is nog onduidelijk.

Drones

Kerry suggereerde tijdens het interview dat er mogelijk luchtaanvallen met drones - (onbemande vliegtuigen) komen "President Obama kijkt nu heel goed naar welke opties er zijn. Ook aanvallen met drones vallen daaronder", zegt de minister van Buitenlandse Zaken. "Deze aanvallen zullen niet het hele antwoord zijn, maar ze zullen wellicht wel een van de belangrijke opties zijn."

Hoewel de Iraakse regering de Verenigde Staten heeft verzocht om drones in te zetten tegen het jihadi-leger van ISIS, hebben de Amerikanen dat tot dusver geweigerd. Zij zijn bang dat zij opnieuw betrokken raken bij de bloedige gevechten tussen soennieten en sjiieten in Irak. Amerika is bijzonder gehecht aan de soevereiniteit van het Arabische land, zei Kerry. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

De opmars van de terroristen, die de afgelopen dagen zijn opgerukt naar het zuiden en de hoofdstad Bagdad naderen, is een "uitdaging voor de stabiliteit van de regio", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met Yahoo! News.Voordat de Amerikanen willen gaan praten over mogelijke militaire samenwerking met Iran moeten we eerst maar eens zien wat Iran wel en niet wil doen, zei Kerry. Hij wil niets uitsluiten, maar benadrukt wel dat het contact met de islamitische republiek stapsgewijs moet gebeuren. Het Witte Huis zei later in een verklaring dat militaire samenwerking is uitgesloten. Eventuele gesprekken met Iran gaan niet over militaire acties of de coördinatie daarvan.Eerder deze week werd bekend dat de Iraniërs overwegen om samen te werken met Amerika om de groeiende invloed van ISIS in Irak tegen te gaan. Iran zou intussen al elitetroepen hebben gestuurd die samen met Iraakse militairen de terroristen bestrijden.Ook de Verenigde Staten hebben al toegezegd Bagdad te steunen. Maar hoe de Amerikanen - die enkele jaren geleden hun militaire aanwezigheid in Irak hebben beëindigd - dat precies gaan doen, is nog onduidelijk.Kerry suggereerde tijdens het interview dat er mogelijk luchtaanvallen met drones - (onbemande vliegtuigen) komen "President Obama kijkt nu heel goed naar welke opties er zijn. Ook aanvallen met drones vallen daaronder", zegt de minister van Buitenlandse Zaken. "Deze aanvallen zullen niet het hele antwoord zijn, maar ze zullen wellicht wel een van de belangrijke opties zijn."Hoewel de Iraakse regering de Verenigde Staten heeft verzocht om drones in te zetten tegen het jihadi-leger van ISIS, hebben de Amerikanen dat tot dusver geweigerd. Zij zijn bang dat zij opnieuw betrokken raken bij de bloedige gevechten tussen soennieten en sjiieten in Irak. Amerika is bijzonder gehecht aan de soevereiniteit van het Arabische land, zei Kerry. (Elsevier/Tom Reijner/TV)