Er waren 56 stemmen voor en 43 tegen de voordracht van de nieuwe Republikeinse president Donald Trump van de 64-jarige Texaanse industrieel. Hij volgt de Democraat John Kerry op die op 19 januari reeds het ministerie van Buitenlandse Zaken had verlaten. Op vier na hebben alle Democratische senatoren tegengestemd vanwege banden van Tillerson met het Rusland van president Vladimir Poetin. Zij vrezen dat Tillerson en Trump sommige sancties tegen Moskou willen opheffen.

Vertraging

Rex Tillerson is nog maar de zesde hoge ambtenaar wiens benoeming groen licht krijgt van de Senaat. Daarvoor waren er Defensie, Binnenlandse Veiligheid, de CIA, de VN en Transport. De Democratische minderheid blijft proceduremanoeuvres gebruiken om de benoeming van andere ministers te vertragen. De commissie Justitie keurde met 11 tegen 9 volgens partijlijnen de benoeming goed van senator Jeff Sessions tot minister van Justitie. Twee Republikeinen hebben echter gezegd dat zij de benoeming van Betsy DeVos tot minister van Onderwijs niet zullen steunen. Op zijn dagelijkse persbriefing van het Witte Huis heeft woordvoerder Sean Spicer de Democraten ervan beschuldigd zich "kinderachtig" te gedragen met hun vertragingsmanoeuvres.

Er waren 56 stemmen voor en 43 tegen de voordracht van de nieuwe Republikeinse president Donald Trump van de 64-jarige Texaanse industrieel. Hij volgt de Democraat John Kerry op die op 19 januari reeds het ministerie van Buitenlandse Zaken had verlaten. Op vier na hebben alle Democratische senatoren tegengestemd vanwege banden van Tillerson met het Rusland van president Vladimir Poetin. Zij vrezen dat Tillerson en Trump sommige sancties tegen Moskou willen opheffen. Rex Tillerson is nog maar de zesde hoge ambtenaar wiens benoeming groen licht krijgt van de Senaat. Daarvoor waren er Defensie, Binnenlandse Veiligheid, de CIA, de VN en Transport. De Democratische minderheid blijft proceduremanoeuvres gebruiken om de benoeming van andere ministers te vertragen. De commissie Justitie keurde met 11 tegen 9 volgens partijlijnen de benoeming goed van senator Jeff Sessions tot minister van Justitie. Twee Republikeinen hebben echter gezegd dat zij de benoeming van Betsy DeVos tot minister van Onderwijs niet zullen steunen. Op zijn dagelijkse persbriefing van het Witte Huis heeft woordvoerder Sean Spicer de Democraten ervan beschuldigd zich "kinderachtig" te gedragen met hun vertragingsmanoeuvres.