'Amerikaanse inlichtingendiensten betwijfelen of Noord-Korea kernwapens wil ontmantelen'

30/06/18 om 18:22 - Bijgewerkt om 19:00

Bron: Belga

Amerikaanse geheime diensten twijfelen eraan of Noord-Korea wel degelijk zijn nucleaire wapens ontmantelt, zo heeft de Amerikaanse zender NBC zaterdag bericht.

'Amerikaanse inlichtingendiensten betwijfelen of Noord-Korea kernwapens wil ontmantelen'

VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore, 12 juni 2018 © REUTERS

Het luidt dat Pyongyang in de voorbije maanden wel een testsite voor kernkoppen heeft vernietigd. Maar anderzijds heeft het land op meerdere geheime plaatsen de aanmaak van brandstof voor kernwapens opgevoerd.

Noord-Koreaanse verrijking van uranium zou militaire doeleinden dienen. NBC baseert zich op vijf mensen die met geheime diensten vertrouwd zijn. "Er zijn absoluut niet mis te verstane aanwijzingen dat zij (het Noord-Koreaanse regime) proberen de VS te misleiden", zei één van de vijf aan NBC.

Op 12 juni hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar in Singapore ontmoet. In een gezamenlijke verklaring engageerde Pyongyang zich tot nucleaire ontwapening. Waarop Trump nadien de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging als van de baan bestempelde.

Onze partners