Dat stelt de vanuit Londen opererende anti-Assadsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten) zondag. Een Amerikaanse functionaris hield het zaterdag bij "een dozijn IS-doden".

De Britse krant The Guardian schildert een afwijkend beeld van de VS-operatie. Van de VS-woordvoerders die de krant aan bod laat komen, rept niemand over andere doden dan Sayyaf en wordt de raid gewoon "een succes" genoemd.

Sayyaf werd zaterdag nog verkocht als een vette terreurvis, maar, stelt de krant, zijn naam prijkt(e) niet op de lijst van toplui van IS. Blijkbaar was hij wel een vertrouweling van één van die topmannen.

Abu Sajjaf

Abu Sajjaf zou verantwoordelijk geweest zijn voor alle financiële operaties - ook die van olie en gas - van de terreurgroep Islamitische Staat, meldde VS-minister van Defensie Ashton Carter

Sajjaf zou in de oostelijke stad al-Amr gevangengenomen zijn, verzet hebben gepleegd en daarop doodgeschoten. Sajjafs vrouw werd opgepakt: ook zij zou, volgens het Pentagon, een "belangrijke rol" bij IS hebben gespeeld.

Carter had het voorts over een "zware slag" die IS is toegebracht. "Het is een herinnering dat de VS blijft strijden tegen de terroristen die het land en zijn bondgenoten bedreigen." Tijdens de aanval zijn er geen Amerikaanse soldaten gewond geraakt.

Volgens de Verenigde Staten was de aanval in samenspraak met Syrië, maar het persagentschap Reuters zegt dat de VS het land niet op de hoogte heeft gebracht van zijn plannen.

De aanval is er gekomen na een bijeenkomst van de Amerikaanse president, Barack Obama met de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Die raad bestaat uit zes Arabische landen in de Perzische golf waaronder Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. (Belga/NS)

Dat stelt de vanuit Londen opererende anti-Assadsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten) zondag. Een Amerikaanse functionaris hield het zaterdag bij "een dozijn IS-doden". De Britse krant The Guardian schildert een afwijkend beeld van de VS-operatie. Van de VS-woordvoerders die de krant aan bod laat komen, rept niemand over andere doden dan Sayyaf en wordt de raid gewoon "een succes" genoemd. Sayyaf werd zaterdag nog verkocht als een vette terreurvis, maar, stelt de krant, zijn naam prijkt(e) niet op de lijst van toplui van IS. Blijkbaar was hij wel een vertrouweling van één van die topmannen.Abu Sajjaf zou verantwoordelijk geweest zijn voor alle financiële operaties - ook die van olie en gas - van de terreurgroep Islamitische Staat, meldde VS-minister van Defensie Ashton Carter Sajjaf zou in de oostelijke stad al-Amr gevangengenomen zijn, verzet hebben gepleegd en daarop doodgeschoten. Sajjafs vrouw werd opgepakt: ook zij zou, volgens het Pentagon, een "belangrijke rol" bij IS hebben gespeeld. Carter had het voorts over een "zware slag" die IS is toegebracht. "Het is een herinnering dat de VS blijft strijden tegen de terroristen die het land en zijn bondgenoten bedreigen." Tijdens de aanval zijn er geen Amerikaanse soldaten gewond geraakt. Volgens de Verenigde Staten was de aanval in samenspraak met Syrië, maar het persagentschap Reuters zegt dat de VS het land niet op de hoogte heeft gebracht van zijn plannen. De aanval is er gekomen na een bijeenkomst van de Amerikaanse president, Barack Obama met de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Die raad bestaat uit zes Arabische landen in de Perzische golf waaronder Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. (Belga/NS)