Amerikaanse Droom geldt niet voor zwarte jongens

Wajeedah Jones met haar kinderen JaKairick Young (13), Jamel Jones (6) en Jaleah Jones (2), in hun huis in Baton Rouge, Louisiana, 12 juli 2016. © Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Stanford, Harvard en Brown publiceerden deze maand een grootschalig onderzoek naar economische gelijkheid met een straffe conclusie: niet alleen is de kans op het bereiken van de Amerikaanse Droom (een beter inkomen verdienen dan je ouders) met 50 tot 90 procent afgenomen, voor zwarte jongens is de kans om dit te realiseren praktisch onbestaande.

Het project ‘The Equality of Opportunity‘ van onderzoekers Raj Chetty (Stanford), John Friedman (Brown) en Nathaniel Hendren (Harvard) gebruikt data van 20 miljoen Amerikaanse kinderen om te onderzoeken hoe het zit met de kansen die Amerikaanse kinderen in hun leven zullen krijgen.

Het is amper een geheim dat witte Amerikanen meer kansen krijgen dan Amerikanen met een andere huidskleur (het zogenaamde white privilege), maar het onderzoek van Chetty, Friedman en Hendren levert bewijs voor deze stelling op basis van een grootschalige dataset. Ze concluderen dat ‘verschillen in mobiliteit naar of uit armoede een belangrijke oorzaak [zijn] voor raciale ongelijkheden in de Verenigde Staten’.

Een paar belangrijke bevindingen uit het onderzoek:

  • Zwarte Amerikanen hebben weinig kans om omhoog te klimmen op de economische ladder: Zwarte kinderen die in het laagste kwintiel van inkomens geboren worden, hebben slechts een kans van 2,5 procent om op te klimmen tot het hoogste kwintiel wanneer ze 30 zijn, vergeleken met een kans van 10,6 procent voor witte kinderen.
  • Zwarte Amerikanen hebben een grotere kans op neerwaartse economische mobiliteit: Zwarte kinderen die geboren worden in het hoogste kwintiel, hebben een even grote kans om daar te blijven als om af te zakken naar het laagste kwintiel. Voor witte kinderen geboren in het hoogste kwintiel is de kans daar te blijven vijf keer zo groot als de kans om naar het laagste kwintiel te zakken.
  • De inkomenskloof tussen zwarte en witte Amerikanen is volledig toe te schrijven aan verschillen tussen witte en zwarte mannen, niet tussen vrouwen: Voor kinderen die opgroeien in soortgelijke gezinnen, zijn de uitkomsten voor zwarte mannen beduidend slechter dan witte mannen. Zwarte mannen verdienen minder dan witte, terwijl het inkomensverschil tussen zwarte en witte vrouwen (gecontroleerd voor het inkomen van de ouders) gunstig uitpakt voor zwarte vrouwen: zij verdienen iets meer dan witte vrouwen. Het sekseverschil toont zich ook op andere terreinen: zwarte vrouwen gaan bijvoorbeeld vaker naar de universiteit dan witte mannen (gecontroleerd voor het inkomen van de ouders).
  • Traditionele verklaringen voor verminderde kansen voor zwarte Amerikanen lijken weinig uit te maken: Zwarte kinderen groeien vaker op zonder vader en in gezinnen met een lager inkomen. Dat feit wordt vaak gebruikt als verklaring voor de lagere sociaaleconomische status van veel zwarte Amerikanen. Maar die verklaring lijkt niet te voldoen, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Als we de uitkomsten van zwarte en witte mannen die in twee-oudergezinnen met vergelijkbare inkomens opgroeien en met gelijke opleiding vergelijken, zien we nog steeds dat zwarte mannen op volwassen leeftijd substantieel minder verdienen. Verschillen in familie-omstandigheden spelen dus een beperkte rol in het verklaren van de kloof’, schrijven de onderzoekers. Een andere populaire verklaring voor verschillen in kansen en inkomen is de wijk waar iemand in opgroeit. Maar ook die verklaring halen de onderzoekers onderuit: ‘We hebben grote verschillen gevonden tussen zwarte en witte mannen die opgroeiden in families met vergelijkbare inkomens in dezelfde census-regio (ongeveer 4250 mensen groot, nvdr.). De ongelijkheden bleven zelfs bestaan bij kinderen die in dezelfde straat opgroeiden. Deze resultaten laten zien dat verschillen in middelen die afhankelijk zijn van waar iemand opgroeit, zoals de kwaliteit van scholen, niet op zichzelf de verschillen tussen zwarte en witte jongens kunnen verklaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content