Amerikaans verkeersvliegtuig botste bijna met drone

Een vliegtuig van US Airways. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een passagiersvliegtuig van US Airways kwam in maart boven Florida op een haartje na in botsing met een drone. Een catastrofe werd nog net vermeden.

Het incident deed zich voor op 22 maart, nabij de luchthaven van Tallahassee, in het noorden van Florida. Dat melden meerdere Amerikaanse media op gezag van de Federal Aviation Administration (FAA), de instantie die het Amerikaanse luchtverkeer reguleert.

Op een hoogte van 700 meter, acht kilometer van de luchthaven zag de piloot van het verkeersvliegtuig de drone van zo dichtbij dat hij zeker was dat hij ermee in botsing was gekomen. Na de landing bleek het American Airlines-toestel geen schade te hebben opgelopen.

Opgeslokt

Het vliegtuig van US Airways was een Bombardier CRJ-200, een regionaal passagierstoestel met 50 plaatsen. De drone was volgens de piloot in camouflagekleuren geschilderd en zag eruit als een schaalmodel van een F-4 Phantom, een Amerikaans jachtvliegtuig uit de jaren zestig.

“Het risico dat een klein drone opgeslokt zou worden door de straalmotoren van een passagiersvliegtuig is zeer reëel”, zei

Jim Williams, het hoofd onbemande vliegtuigen van de FAA. “Het resultaat zou catastrofaal kunnen zijn.”

Aan wie de drone toebehoorde en wie hem bestuurde, is niet duidelijk. “De FAA heeft de bevoegdheid om actie te ondernemen tegen operators die de veiligheid van het nationale luchtruim in gevaar brengen”, reageerde het agentschap.

Wlliams herinnerde eraan dat een vliegtuig van US Airways in 2009 een noodlanding moest maken op de Hudson-rivier in New York. Kapitein Chesley Sullenberger, die het toestel zonder slachtoffers neerzette in de rivier, werd vervolgens een held in de VS. Dat ongeluk was het gevolg van ganzen die in de straalmotoren waren gevlogen.

Nieuwe regels

De FAA is druk doende met het ontwikkelen van regels voor het gebruik van drones in de burgerluchtvaart. Vraag is hoe die op veilige wijze het luchtruim moeten delen met veel grotere verkeersvliegtuigen en hoe ze elkaars vliegbewegingen in de gaten kunnen houden. In Europa is er gelijkaardig denk- en testwerk aan de gang.

American Airlines, het moederbedrijf van US Airways, zei in de Amerikaanse media dat het bezig is met een eigen onderzoek, alle informatie zal delen met de FAA en verder geen commentaar levert zolang het onderzoek loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content