Amerikaans Hooggerechtshof geeft groen licht om moordenares toch te executeren

VS voeren doodstraf op 83-jarige man uit

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag groen licht gegeven om Lisa Montgomery toch te executeren. De 52-jarige vrouw doodde in 2004 een zwangere vrouw. Een lagere rechter hield de executie maandagavond nog tegen. Volgens haar advocaten is Montgomery geestesziek.

Een hof van beroep, gevat door het Amerikaanse ministerie van Justitie, verwierp de beslissing van de lagere rechter dinsdag, en het Hooggerechtshof sloot zich daar nu bij aan. De zes conservatieve rechters stemden voor het doorzetten van de executie, de drie progressieve rechters stemden tegen. Montgomery wurgde een acht maanden zwangere vrouw en sneed vervolgens de foetus uit het lichaam. Het kind overleefde dat.

De advocaten van de vrouw ontkennen de ernst van de feiten niet, maar stellen dat ze met ernstige mentale problemen kampt, een gevolg van ernstig seksueel misbruik tijdens haar jeugd. Montgomery zal in principe nu een dodelijke injectie krijgen in een federale gevangenis in Terre-Haute, in de staat Indiana. De lagere rechter meende maandag dat Montgomery ‘zo ver verwijderd is van de realiteit’ dat ze het motief voor haar executie rationeel niet kan vatten. Montgomery is de eerste vrouw in bijna 70 jaar die ter dood wordt gebracht door de federale autoriteiten in de Verenigde Staten. Het zal ook een van de laatste wapenfeiten zijn van het presidentschap van Donald Trump.

Partner Content