Amerikaanse onderzoekers gebruiken steeds vaker algoritmes en andere vormen van artificieel intelligentiesystemen om de militaire strategie van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te voorspellen. Dat meldt BBC.

Volgens onderzoekers van de Arizona State University bestaat er een link tussen luchtaanvallen door de internationale coalitie in Irak en het gebruik van geïmproviseerde explosieven door IS-leden. 'Het verband is recht evenredig, met andere woorden na elke luchtaanval stijgt het gebruik van zelfgemaakte explosieven zoals bomgordels en bermbommen', vertelt onderzoeker Paulo Shakarian.

'Bij een toename van luchtaanvallen, ruilt IS dus grootschalige operaties in voor geweld met zelfgemaakte explosieven.' Shakarian en zijn collega's vermoeden dat IS dit doet om het 'Irakse leger om de tuin te leiden' en te voorkomen dat het versterking zou sturen vanuit Bagdad.

Arrestaties

Om tot die vaststelling te komen, gebruikten de Amerikanen een algoritmisch systeem dat 2.200 IS-aanvallen en aanslagen uit de tweede helft van 2014 onder de loep nam. Een andere opmerkelijke conclusie is dat IS vlak na luchtaanvallen meer mensen arresteert. 'Waarschijnlijk wil IS zo agenten van de Syrische inlichtingendienst opsporen, die meehielpen aan de aanval', klinkt het.

De computeranalyses, die volgende week worden voorgesteld in Sydney, bieden een beter inzicht in hoe de terreurgroep functioneert. 'IS is veel complexer en dynamischer dan het leger of andere extremistische groepen in Irak.'

'De aanvallen van IS bevatten dus een zekere voorspelbaarheid', voegt Noel Sharkey, computerdeskundige van de Universiteit van Sheffield toe. Volgens hem kunnen dergelijke data-analyses toekomstige aanvallen voorspellen. 'Al kunnen de terroristen hun strategie natuurlijk onmiddellijk aanpassen, eens ze door hebben dat het Iraakse leger of de internationale coalitie inspeelt op hun gedrag.' (AVE)

Amerikaanse onderzoekers gebruiken steeds vaker algoritmes en andere vormen van artificieel intelligentiesystemen om de militaire strategie van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te voorspellen. Dat meldt BBC. Volgens onderzoekers van de Arizona State University bestaat er een link tussen luchtaanvallen door de internationale coalitie in Irak en het gebruik van geïmproviseerde explosieven door IS-leden. 'Het verband is recht evenredig, met andere woorden na elke luchtaanval stijgt het gebruik van zelfgemaakte explosieven zoals bomgordels en bermbommen', vertelt onderzoeker Paulo Shakarian. 'Bij een toename van luchtaanvallen, ruilt IS dus grootschalige operaties in voor geweld met zelfgemaakte explosieven.' Shakarian en zijn collega's vermoeden dat IS dit doet om het 'Irakse leger om de tuin te leiden' en te voorkomen dat het versterking zou sturen vanuit Bagdad. Om tot die vaststelling te komen, gebruikten de Amerikanen een algoritmisch systeem dat 2.200 IS-aanvallen en aanslagen uit de tweede helft van 2014 onder de loep nam. Een andere opmerkelijke conclusie is dat IS vlak na luchtaanvallen meer mensen arresteert. 'Waarschijnlijk wil IS zo agenten van de Syrische inlichtingendienst opsporen, die meehielpen aan de aanval', klinkt het. De computeranalyses, die volgende week worden voorgesteld in Sydney, bieden een beter inzicht in hoe de terreurgroep functioneert. 'IS is veel complexer en dynamischer dan het leger of andere extremistische groepen in Irak.' 'De aanvallen van IS bevatten dus een zekere voorspelbaarheid', voegt Noel Sharkey, computerdeskundige van de Universiteit van Sheffield toe. Volgens hem kunnen dergelijke data-analyses toekomstige aanvallen voorspellen. 'Al kunnen de terroristen hun strategie natuurlijk onmiddellijk aanpassen, eens ze door hebben dat het Iraakse leger of de internationale coalitie inspeelt op hun gedrag.' (AVE)