Van de 193 lidstaten stemden er 128 voor een resolutie van twee bladzijden die Washington vraagt zijn beslissing te herzien. Ook België stemde de resolutie.

Er waren negen tegenstemmen. Naast het obligate Israël en de VS, waren dat Guatemala, Honduras, de Marshall-eilanden, Micronesië, Nauru, Palau, en Togo.

Onder de 35 landen die zich onthielden waren er onder andere Canada, Mexico, Australië, de Filipijnen en enkele Europese landen zoals Bosnië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Roemenië.

Na de stemming barstte applaus los.

In tegenstelling tot een resolutie van de Veiligheidsraad, waar de VS over een vetorecht beschikken en dat met betrekking tot Israël altijd gebruiken, heeft een resolutie van de Algemene Vergadering, waar niemand een vetorecht heeft, geen bindende kracht.

'Internationale gemeenschap steunt Palestijnse zaak'

De Palestijnse autoriteiten hebben de stemming in de Algemene VN-Vergadering donderdag verwelkomd.

'Deze beslissing toont eens te meer aan dat de internationale gemeenschap de Palestijnse zaak steunt', zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoed Abbas, die alle landen dankte die voor hebben gestemd. De internationale gemeenschap heeft zich niet laten intimideren (door de Amerikaanse dreigementen), voegde hij eraan toe.

'Wij zullen onze inspanningen in de VN en andere internationale fora voortzetten om een punt te zetten achter de Israëlische bezetting (van Palestijns grondgebied) en om een Palestijnse staat met als hoofdstad Jeruzalem te stichten', zei de woordvoerder.

'Geen enkele beslissing van geen enkele partij kan de realiteit veranderen: Jeruzalem is bezet gebied volgens het internationaal recht', aldus de woordvoerder.

Netanyahu tevreden over aantal tegenstemmers

Voor de stemming had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de VN een 'huis van leugens' genoemd. 'Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, of de VN dat erkennen of niet.'

Na de stemming drukte hij tevredenheid uit, maar dan over het aantal tegenstemmers.

'In Israël verwerpen wij deze beslissing van de VN en reageren wij tevreden over het groot aantal landen dat niet voor deze beslissing heeft gestemd', zei Netanyahu in een door zijn kabinet verspreid communiqué.

Netanyahu noemde de stemming 'grotesk' en sprak van een 'absurd theater'.

VS herziet mogelijk bijdragen aan VN

'Wij hebben de plicht, meer te verlangen voor wat wij investeren.' Met die woorden maakte de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, de andere leden van de Algemene Vergadering duidelijk, voor de stemming, dat landen die voor de Jeruzalem-resolutie stemmen zich dat later zullen beklagen.

Ook de VN als instelling werd door Haley geviseerd: Washington is de grootste sponsor van de volkerenorganisatie, maar zou zijn bijdragen aan de VN wel eens kunnen herzien, klonk het.

De Israëlische VN-ambassadeur bestempelde in zijn toespraak eenieder die voor de door Turkije en Jemen opgestelde resolutie stemt als 'marionet' van de Palestijnse lobby.

Van de 193 lidstaten stemden er 128 voor een resolutie van twee bladzijden die Washington vraagt zijn beslissing te herzien. Ook België stemde de resolutie. Er waren negen tegenstemmen. Naast het obligate Israël en de VS, waren dat Guatemala, Honduras, de Marshall-eilanden, Micronesië, Nauru, Palau, en Togo. Onder de 35 landen die zich onthielden waren er onder andere Canada, Mexico, Australië, de Filipijnen en enkele Europese landen zoals Bosnië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Roemenië. Na de stemming barstte applaus los. In tegenstelling tot een resolutie van de Veiligheidsraad, waar de VS over een vetorecht beschikken en dat met betrekking tot Israël altijd gebruiken, heeft een resolutie van de Algemene Vergadering, waar niemand een vetorecht heeft, geen bindende kracht. De Palestijnse autoriteiten hebben de stemming in de Algemene VN-Vergadering donderdag verwelkomd.'Deze beslissing toont eens te meer aan dat de internationale gemeenschap de Palestijnse zaak steunt', zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoed Abbas, die alle landen dankte die voor hebben gestemd. De internationale gemeenschap heeft zich niet laten intimideren (door de Amerikaanse dreigementen), voegde hij eraan toe. 'Wij zullen onze inspanningen in de VN en andere internationale fora voortzetten om een punt te zetten achter de Israëlische bezetting (van Palestijns grondgebied) en om een Palestijnse staat met als hoofdstad Jeruzalem te stichten', zei de woordvoerder. 'Geen enkele beslissing van geen enkele partij kan de realiteit veranderen: Jeruzalem is bezet gebied volgens het internationaal recht', aldus de woordvoerder. Voor de stemming had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de VN een 'huis van leugens' genoemd. 'Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, of de VN dat erkennen of niet.'Na de stemming drukte hij tevredenheid uit, maar dan over het aantal tegenstemmers.'In Israël verwerpen wij deze beslissing van de VN en reageren wij tevreden over het groot aantal landen dat niet voor deze beslissing heeft gestemd', zei Netanyahu in een door zijn kabinet verspreid communiqué. Netanyahu noemde de stemming 'grotesk' en sprak van een 'absurd theater'.'Wij hebben de plicht, meer te verlangen voor wat wij investeren.' Met die woorden maakte de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, de andere leden van de Algemene Vergadering duidelijk, voor de stemming, dat landen die voor de Jeruzalem-resolutie stemmen zich dat later zullen beklagen.Ook de VN als instelling werd door Haley geviseerd: Washington is de grootste sponsor van de volkerenorganisatie, maar zou zijn bijdragen aan de VN wel eens kunnen herzien, klonk het. De Israëlische VN-ambassadeur bestempelde in zijn toespraak eenieder die voor de door Turkije en Jemen opgestelde resolutie stemt als 'marionet' van de Palestijnse lobby.