'Al-Shabaab doodde 180 Keniaanse soldaten bij aanval op legerkamp'

25/02/16 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:07

Bij de aanval van terreurbeweging Al-Shabaab op een legerbasis in Somalië zijn zeker 180 Keniaanse soldaten gedood, zegt de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud.

'Al-Shabaab doodde 180 Keniaanse soldaten bij aanval op legerkamp'

De Somalische president op de herdenkingsplechtigheid voor de gedode Keniaanse soldaten © Belga Image

De aanval vond midden januari plaats in El-Adde, in het zuidwesten van Somalië. Het kamp biedt onderdak aan Somalische en Keniaanse militairen die deel uitmaken van de Amisom-troepenmacht van de Afrikaanse Unie.

Dodelijkste aanslag

In een interview met Somali Cable TV zei de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud dat bij de aanval minstens 180 Keniaanse soldaten gedood werden. Het Keniaanse leger ontkent dat aantal, maar geeft zelf geen cijfers.

Als het cijfer klopt, dan gaat het om de dodelijkste aanval van Al-Shabaab in het tienjarig bestaan van de terreurgroepering. Al-Shabaab maakte na de aanval bekend dat het minstens 100 troepen had gedood. Bij de aanslag op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa vielen in april vorig jaar 148 doden.

IS, Boko Haram, taliban en Al-Shabaab: meer dan 36 aanslagen en honderden doden in januari (video)

Grote slag

De Keniaanse troepen maken deel uit van een Afrikaans leger, bestaande uit 20.000 soldaten, dat Somalië helpt om Al-Shabaab te bestrijden. Bij een offensief in het Oost-Afrikaanse land doodden Keniaanse troepen begin deze maand nog 53 leden van de islamitische terreurorganisatie.

Onder hen was het hoofd van de dienst informatie, Mahad Mohammed Karatey. In de dienst informatie van Al-Shabaab zijn bomspecialisten, plegers van zelfmoordaanslagen en leden die informatie verzamelen. De Keniaanse regering noemt de dood van Karatey een grote slag voor de terreurgroep.

Nieuwe aanslag

Donderdag kwamen minstens vijf mensen om het leven bij een mortieraanval in de omgeving van het presidentieel paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Meer dan tien anderen werden volgens de politie en ooggetuigen verwond. Ook deze aanslag draagt de signatuur van al-Shabaab. (Belga/KVDA)

Onze partners