Japan zal een miljard yen (7,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de zogeheten "troostmeisjes" die gedwongen werden om seksuele prestaties te leveren in de militaire bordelen van het Japanse keizerlijke leger.

Het akkoord is "'efinitief en onomkeerbaar' als Japan zijn verantwoordelijkheden opneemt, verklaarde de Zuid-Koreaanse minister na de onderhandelingen in Seoel met zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zich verontschuldigd bij de slachtoffers, aldus Kishida. Historici schatten dat in totaal tot 200.000 vrouwen gedwongen werden om zich voor de Japanse militairen te prostitueren. Het ging vooral om Koreaanse vrouwen, maar ook Chinese, Indonesische en vrouwen uit andere Aziatische landen. De kwestie vormde een grote hinderpaal bij de betrekkingen tussen Seoel en Tokio.

Zo had de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye bij het begin van haar ambtstermijn in 2013 aanvankelijk nog geweigerd de Japanse premier Shinzo Abe te ontmoeten. Maar de twee leiders zijn toch overeengekomen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden over de zaak van de troostmeisjes. Zuid-Korea eiste onder meer formele excuses en een schadevergoeding voor de 46 nog levende slachtoffers. (Belga/NSK)

Japan zal een miljard yen (7,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de zogeheten "troostmeisjes" die gedwongen werden om seksuele prestaties te leveren in de militaire bordelen van het Japanse keizerlijke leger.Het akkoord is "'efinitief en onomkeerbaar' als Japan zijn verantwoordelijkheden opneemt, verklaarde de Zuid-Koreaanse minister na de onderhandelingen in Seoel met zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida.De Japanse premier Shinzo Abe heeft zich verontschuldigd bij de slachtoffers, aldus Kishida. Historici schatten dat in totaal tot 200.000 vrouwen gedwongen werden om zich voor de Japanse militairen te prostitueren. Het ging vooral om Koreaanse vrouwen, maar ook Chinese, Indonesische en vrouwen uit andere Aziatische landen. De kwestie vormde een grote hinderpaal bij de betrekkingen tussen Seoel en Tokio.Zo had de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye bij het begin van haar ambtstermijn in 2013 aanvankelijk nog geweigerd de Japanse premier Shinzo Abe te ontmoeten. Maar de twee leiders zijn toch overeengekomen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden over de zaak van de troostmeisjes. Zuid-Korea eiste onder meer formele excuses en een schadevergoeding voor de 46 nog levende slachtoffers. (Belga/NSK)